Lemmy duikt op in Finse melkcommercial

Rock-’n-rollicoon, muziekvernieuwer, drankorgel en metalgod. Motörhead-frontman Ian ‘Lemmy’ Kilmister stond om een hoop dingen bekend, maar als melkdrinker kenden we de twee weken geleden overleden rocker niet. Toch duikt hij postuum op in een reclame van het Finse zuivelbedrijf Valio.

Twee maanden voor zijn dood blijkt Lemmy een commercial te hebben opgenomen met Valio, in wat een variatie moest worden op een klassieke Finse melkreclame uit 1990. Na zijn overlijden besloot het bedrijf er geen ode aan die commercial van te maken, maar aan Lemmy. We zien Lemmy in een vuig benzinestation in regenachtig Helsinki. Hij ziet er fragiel uit, maar kijkt vastberaden in de camera en wappert vervaarlijk met, nota bene, z’n wandelstok. „Ik heb nog nooit melk gedronken, en dat zal ik ook nooit doen”, bromt Lemmy grimmig, voor hij er met een brede glimlach aan toevoegt: „You asshole.

Het vat goed samen hoe Lemmy bekendstond: wars van conventies, authentiek en erg grappig. Maar het stond niet in het script. De gebruikte beelden komen volgens Valio uit een late take, waarin Lemmy improviseerde. Het bedrijf schrijft op een speciale website, Valio.com/Lemmy, dat Motörhead na de opnames een memorabel concert gaf in Helsinki.