Economie

Regering Obama wil vier miljard dollar investeren in zelfrijdende auto’s

Foto AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het Witte Huis stelt voor om de komende tien jaar bijna vier miljard te investeren in het stimuleren van de verdere ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Het gaat daarbij vooral om het verbeteren van de verkeersveiligheid en het harmoniseren van de regelgeving.

Volgens verkeersminister Foxx hebben zelfrijdende auto’s op alle mogelijke manieren de toekomst:

“Automated vehicles open up opportunities for saving time, saving lives and saving fuel. We are bullish on automated vehicles.”

Eén van de grote frustraties van automakers is dat het niet duidelijk is welke regels er gelden in elke staat. In het miljardenproject komt de regering met voorstellen voor regelgeving die elke staat zo kan overnemen.

Een belangrijke stap in de goede richting reageert Mark Reuss van General Motors:

“The clarity is important. Vehicles as they get this technology are going to have to operate in a lot of different scenarios. We have to be precise when we do this.”

Ook wil de regering toestemming geven aan 2.500 test-auto’s om de komende twee jaar de weg op te gaan. Het plan moet nog wel goedgekeurd worden door het Congres.

Goldman Sachs betaalt vijf miljard voor schikking hypotheek-claims

Zakenbank Goldman Sachs koopt de nasleep van de hypotheekcrisis af voor vijf miljard dollar. De bank is tot een schikking gekomen voor claims tussen 2005 en 2007 die betrekking hebben op het veiligstellen en het verkopen van onderpanden van hypotheken, schrijft The Financial Times.

Goldman betaalt 2,4 miljard aan het Department of Justice, 875 miljoen aan verschillende andere instellingen en reserveert 1,8 miljard voor huiseigenaren die hun huis onder water zien staan. Topman Lloyd Blankfein is blij dat de zaak die nog als een donkere wolk boven de bank hing nu is opgelost:

“I am pleased to have reached an agreement in principle to resolve these matters.”

Goldman Sachs is de laatste grote bank die dergelijke claims uit de periode voor het uitbreken van de kredietcrisis schikt. Eerder hebben JP Morgan Chase, Citigroup, Bank of America en Morgan Stanley dat al gedaan.

NASA kiest SpaceX, Orbital én Sierra Nevada voor bevoorrading ISS

“Everyone is a winner”, kopt The Verge. De ruimtevaartbedrijven SpaceX, Orbital en Sierra Nevada hebben alle drie opdrachten van de NASA in de wacht gesleept om het International Space Station (ISS) te bevoorraden tussen 2019 en 2024.

SpaceX en Orbital hadden bij de eerste ronde in 2008 al contracten binnengesleept, maar voor Sierra Nevada is het de eerste keer dat het een samenwerkingscontract sluit met de NASA. Hoeveel geld er gemoeid gaat met de contracten hangt af van het aantal daadwerkelijk uitgevoerde vluchten. Maar elk van de drie bedrijven zal volgens de NASA minimaal zes keer naar ISS moeten vliegen.

Lockheed Martin en Boeing hadden ook offertes gedaan voor de bevoorrading, maar die waren eerder al afgevallen. NASA heeft de aankondiging welke bedrijven zouden mogen bevoorraden twee keer uitgesteld. Mogelijk om eerst goed te kijken hoe Orbital en SpaceX zouden herstellen van de explosies van hun raketten in respectievelijk oktober 2014 en juni 2015.

Inmiddels hebben beide bedrijven weer succesvol raketten gelanceerd.