Rechter: onderzoek over ‘slecht’ informeren door verzekeraars ondeugdelijk

Verzekeraars zouden een op de vijf vragen over ziektekostenpolissen verkeerd beantwoorden.

Foto: Koen Suyk/ANP

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft ondeugdelijk onderzoek verricht naar de manier waarop zorgverzekeraars telefonische vragen beantwoorden. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in een spoedzitting bepaald.

Vorige maand maakte de NZa bekend dat verzekeraars een op de vijf vragen over ziektekostenpolissen verkeerd beantwoorden. Zij kregen de aanwijzing het aantal foute antwoorden snel terug te brengen.

De rechter heeft dat besluit nu geschorst. De NZa besteedde het onderzoek uit aan TNS NIPO: 1.500 telefoongesprekken door enquêteurs die zich voordeden als geïnteresseerde consumenten.

Volgens de rechter is het onwettig om zo’n onderzoek uit te besteden. Bovendien blijkt de NZa niet te beschikken over de gegevens. Daardoor kunnen verzekeraars zich niet verdedigen tegen de aantijgingen. Zij betwisten de conclusies van het onderzoek en stapten daarom naar de rechter. Ook de rechter komt tot de conclusie dat hij de onderzoeksgegevens niet kan controleren en dus ook niet kan verifiëren of de scores die de Nederlandse Zorgautoriteit noemt kloppen.

Zelfs de NZa blijkt niet te weten of de gegeven antwoorden juist in de scores zijn verwerkt. Ook plaatst de rechter vraagtekens bij de manier waarop antwoorden als “fout” zijn gekwalificeerd. Wanneer de verzekeraar het antwoord schuldig moest blijven of doorverwees naar een andere partij werd dit als fout in de scores verwerkt.

De kritiek is pijnlijk voor de Nederlandse Zorgautoriteit. De NZa krijgt vooral van artsen veel kritiek dat de toezichthouder te mild voor zorgverzekeraars zou zijn. Niet eerder was de NZa zo kritisch op verzekeraars als in het in december gepubliceerde onderzoek.

De toezichthouder kwam in 2014 opspraak door de manier waarop zij met een werknemer omging die daarop zelfmoord pleegde. Een onafhankelijke onderzoekscommissie stelde tal van misstanden aan de kaak. De tweekoppige raad van bestuur besloot af te treden. Vorig jaar trad een nieuwe bestuursvoorzitter aan.