Pedoseksueel ‘gekwetst’ door column

Pedoseksueel Sytze van der V. voert een kort geding tegen de Amersfoortse Courant, die hem zou hebben gekwetst. „Ik heb 150 Tokkies aan mijn deur”.

De Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius kreeg in juni 2014 een petitie van bewoners tegen de aanwezigheid van pedoseksueel Sytze van der V. in hun wijk.Foto JEROEN JUMELET/ANP
De Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius kreeg in juni 2014 een petitie van bewoners tegen de aanwezigheid van pedoseksueel Sytze van der V. in hun wijk.Foto JEROEN JUMELET/ANP

In Rotterdam diende op donderdag een rechtszaak van pedoseksueel Sytze van der V. tegen de Amersfoortse Courant. Van der V. eist vierduizend euro schadevergoeding omdat de krant op 25 juli een „kwetsende en onnodig grievende” column plaatste, waardoor hij de deur niet meer uit durft. Volgens de krant is dat onzin: Van der V. zoekt zelf de publiciteit en haalt zich zelf veel haat op de hals.

Sytze van der V. is een van de bekendste veroordeelde pedoseksuelen, maar anders dan de meeste zedendelinquenten zoekt Van der V. zelf het podium op. Al sinds de jaren zeventig verschijnt hij in de media om de vrije liefde tussen kinderen en volwassenen te propageren. In 2014 zat hij nog bij Humberto Tan aan tafel. Verder zoekt hij een publiek via internetfora, sociale media en zijn weblog Sytze’s Dagboek.

Die bekendheid heeft hem echter geen populair man gemaakt. Hij is eenzaam en durft de deur niet meer uit, zegt zijn advocaat. Dat zou volgens hem deels komen door de column van columnist Guido de Wijs. Het gaat om een principiële zaak, vinden beide advocaten, die draait om het spanningsveld tussen het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van Sytze van der V. – die zijn straf heeft uitgezeten – en het recht op vrijheid van meningsuiting van de columnist en zijn krant.

De Wijs becommentarieert in de column het dilemma van de Amersfoortse burgemeester Bolsius: moet hij „ex-gevangene” Van der V. tegen zijn buurtbewoners beschermen of andersom? Van der V. woont in een flat boven een kinderdagverblijf. De suggestie dat die kinderen gevaar lopen vindt Van der V. „tendentieus”, vertelt hij voorafgaand aan de rechtszaak. „De buurtbewoners worden niet bedreigd, ik ben degene met 150 bezopen Tokkies aan de deur.”

Psychopathische provocateur

In de gewraakte column noemt De Wijs Sytze van der V. een „psychopathische provocateur”. Van der V. is nooit als psychopaat gediagnosticeerd, zegt zijn advocaat in de rechtszaal. Bovendien reageert Van der V. slechts op de commotie die er rond zijn persoon ontstaat. Hij provoceert dus niet, maar reageert soms op „satirische” wijze. Dat maakt hem nog geen psychopathische provocateur, zegt hij. Nodeloos grievend, vindt zijn advocaat. En zo zijn er nog wat woorden (Van der V. „zuigt, ettert en daagt uit”, hij is een „gehaaide manipulator”) die in het verkeerde keelgat schieten. Van der V. zou een kwetsbaar man zijn, die naar aanleiding van de column angstig is en het gevoel heeft dat hij in zijn eigen seniorenwoning in de gaten wordt gehouden.

Quatsch, meent de advocaat van AD Nieuwsmedia, waarvan de Amersfoortse Courant onderdeel is. Hij betoogt dat de vrijheid van een columnist groot is, groter dan die van een journalist. De Wijs mag in zijn rol als columnist beledigen, choqueren en zaken vergroten en bovendien: wie bij Tan aandacht vraagt voor zijn zaak en op zijn weblog pubers van 16 of 17 uitnodigt te komen „chillen bij mij thuis, gewoon om samen plezier te hebben”, kan niet anderen de mond snoeren. „Wie de bal kaatst, kan hem verwachten”, zegt de advocaat.

Buiten de rechtszaal vertelt de columnist dat het hier een atypische column betreft. „Ik ben geen Van Gogh, ik doop mijn pen zelden in gal”, zegt hij. „Ironie is mijn wapen, bewust grof zijn ligt niet in mijn aard.”

Van der V. voert vaker rechtszaken. Vorig jaar won hij nog een zaak tegen de gemeente Amersfoort omdat de burgemeester zijn adres had onthuld.

Uitspraak op 11 maart.