OM ontkent ‘doofpot’ rond aanrandingen Almere

Politie en het Openbaar Ministerie willen benadrukken dat het slachtoffers altijd vrij staat om aangifte te doen.

Foto: Koen van Weel/ANP

Het Openbaar Ministerie ontkent dat er sprake is van een ‘doofpot’ rond de aanrandingen in Almere waarvoor een tweetal asielzoekers worden vervolgd. Ouders van enkele slachtoffers van de aanrandingen in Almere hadden daarover geklaagd tegenover NRC. Een van hen sprak over “ontmoediging” van aangifte door haar dochter.

In dat laatste geval kozen moeder en kind er juist zelf voor geen aangifte te doen, aldus het OM. Dat staat in een verklaring die het Arrondissementsparket Midden-Nederland aan het eind van de ochtend op de website heeft geplaatst. Ook in een ander geval wilde een slachtoffer zelf geen aangifte doen. “Politie en het Openbaar Ministerie willen benadrukken dat het slachtoffers altijd vrij staat om aangifte te doen”, staat in de verklaring.

Het OM schrijft verder:

“Het 17-jarige meisje, dat genoemd wordt in het artikel in nrc.next, is samen met haar moeder voor een gesprek op het politiebureau geweest. In dit gesprek met het meisje is het incident besproken. Samen met haar moeder is vervolgens gesproken over de mogelijkheid om aangifte te doen en de bijbehorende procedure, waarbij ook een mogelijkheid is om te kiezen voor een bedenktijd. Daarna hebben moeder en dochter samen overlegd en samen besloten om geen verklaring af te leggen, geen aangifte te doen en af te zien van bedenktijd.”

In een reactie op de verklaring van het OM zegt de moeder bij haar eerdere uitlatingen tegenover deze krant te blijven. De politie “ontmoedigde” aangifte door haar dochter, zo stelt ze.

“De politie zei tegen mijn dochter dat er geen camerabeelden van het voorval waren. Omdat zij niet goed kon verwoorden welke belager wat gedaan had, was er volgens de politie onvoldoende bewijs. ‘Deze zaak heeft geen kans van slagen’, kreeg mijn dochter te horen. ‘En realiseer je dat het een heel vervelend traject wordt als je aangifte doet.’ Tja, wat moet je dan? Het antwoord werd mijn dochter door de politie in de mond gelegd.”

In plaats van een aangifte kwam er een melding van de aanranding. Volgens de moeder nam de politie die melding wel serieus.

“Ons werd verteld dat haar melding werd toegevoegd aan de aangiftes van de andere meisjes.”