‘Niet jojoën met de hypotheekgarantie’

De grens voor de Nationale Hypotheek Garantie moet van het kabinet omlaag. Maar de NHG-directeur betwijfelt of dat zinvol is bij stijgende prijzen.

None

Het maximale bedrag om een hypotheek met hypotheekgarantie te krijgen, wordt in juli mogelijk niet verlaagd tot 225.000 euro. Dat zegt directeur Arjen Gielen van het waarborgfonds dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verstrekt, in een interview met NRC.

Reden is dat de huizenprijzen sneller stijgen dan verwacht. Sinds dit jaar volgt de hoogte van de NHG-grens de gemiddelde huizenprijs. Die is nu 227.000 euro, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Wie een hypotheek afsluit met NHG kan bij gedwongen verkoop de eventuele restschuld vergoed krijgen. En omdat de NHG de risico’s voor de bank verkleint, krijgt de koper korting op de hypotheekrente.

Ongeveer een kwart van alle huiseigenaren zou nu met een restschuld achterblijven bij gedwongen verkoop. De meest voorkomende oorzaken daarvoor zijn echtscheiding en werkloosheid.

Zou de NHG-grens per 1 juli verlaagd worden, zoals het kabinet wil, dan moet die daarna wellicht weer worden verhoogd om in de pas te blijven met de huizenprijzen. „Dat is jojoën, vinden sommigen, of zinloos, of zelfs gevaarlijk”, zegt Gielen. „Heel begrijpelijk. Ik ben daar uiteraard over in gesprek met de minister [Stef Blok, Wonen, VVD].” In de komende twee maanden wordt volgens hem besloten of de kostengrens wellicht toch op de huidige 245.000 euro moet blijven.

Tijdens de huizencrisis werd het maximale hypotheekbedrag om NHG te krijgen verhoogd van 265.000 naar 350.000 euro. Het was een van de maatregelen om herstel van de woningmarkt te bevorderen. Sinds vorig jaar juli wordt dat stapsgewijs verlaagd, naar uiteindelijk 225.000 euro in juli. Vanaf dat moment zou de gemiddelde huizenprijs gevolgd worden.

Het herstel op de huizenmarkt zet door. Uit de nieuwste NVM-cijfers blijkt dat de gemiddelde huizenprijs sinds het dieptepunt van de crisis met 10 procent steeg.

    • Anne Dohmen