Netwerk in IAAF maakte corruptie mogelijk

Donderdag presenteerde een commissie haar rapport over doping in de Russische atletiek: hoe de hoogste IAAF-baas doping toedekte.

Er was een zorgvuldig opgebouwd netwerk binnen de wereldatletiekbond IAAF dat positieve dopingtests wegmoffelde in ruil voor veel geld. Lamine Diack, tot vorig jaar augustus hoogste baas van de IAAF, legde zo’n structuur gedurende zijn vier termijnen van in totaal zestien jaar zelf aan. Hij positioneerde zijn twee zoons – Papa Masada Diack in de rol van marketingmanager en Khalil Diack als zelfstandig adviseur – zo dat buiten het oog van de overige IAAF-bestuursleden vrijuit smeergeld kon worden aangenomen, veelal om positieve dopingtests van Russische atleten onder de pet te houden.

Het staat te lezen in het donderdagmiddag gepresenteerde rapport van Dick Pound, voorzitter van de Onafhankelijke Commissie die sinds vorig jaar onderzoek doet naar doping en corruptie binnen de Russische atletiek. Andere vertrouweling van Lamine Diack: de advocaat Habib Cissé, die hij aanstelde als zijn adviseur, en die hij vanaf november 2011 specifiek de bloedpaspoorten van Russische atleten liet beheren. Het was Cissé die er in nauwe samenwerking met de inmiddels voor het leven geschorste voorzitter van de Russische atletiekbond Valentin Balachnitsjev voor zorgde dat Russische dopinggevallen niet werden bestraft, dat vervolging vertraging opliep, of dat er helemaal niets over bekend werd gemaakt. Een of meerdere hooggeplaatste stafleden bij de IAAF die ontdekten waar Diack mee bezig was – de Senegalees Cheikh Thiaré, Diacks rechterhand Nick Davies, voormalig directeur antidoping Gabriel Dollé en zijn collega op die afdeling Pierre Yves Garnier – zouden zijn omgekocht. Alleen Dollé heeft tot nog toe schuld bekend. Uit het rapport blijkt dat Garnier herhaaldelijk geprobeerd heeft derden te betrekken in de zorgen die hij had over de gang van zaken binnen de IAAF. Pound zei bij de presentatie in München dat het niet geloofwaardig is dat de andere IAAF-stafleden niet op de hoogte zijn geweest.

Hij verklaarde overigens dat hij toenmalig vicevoorzitter (nu voorzitter) Sebastian Coe gelooft als hij beweert niets te hebben geweten. En dus is Coe de aangewezen man om de IAAF uit de crisis te helpen. „Als hij ervan geweten had, had hij wat gedaan.” Coe reageerde tegen persbureau Reuters: „Ja, we hadden ons er meer bewust van moeten zijn. Maar waren we in de positie meer te weten? Nee.”

In het rapport wordt ook melding gemaakt van een relatie tussen Diack en de Russische president Poetin. Dit in verband met negen afwijkende bloedpaspoorten van Russische atleten uit 2012 en 2013. Volgens de internationale dopingcode hadden de atleten moeten worden vervolgd. Dat bleef uit. Diack wees bij de commissie op zijn vriendschap met Poetin en zei dat alleen de president de kwestie had kunnen oplossen.

    • Dennis Meinema