Nederlander krijgt topfunctie bij Chinese bank

Irene Jansen (37) wordt bewindvoerder bij de ‘Chinese Wereldbank’

Ambtenaar Irene Jansen wordt de eerste Nederlandse functionaris bij de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB), een initiatief van China. Komend weekend is de officiële oprichtingsvergadering van deze tegenhanger van de Wereldbank. Jansen zal hierbij namens de kiesgroep van tien lidstaten uit de eurozone de functie van plaatsvervangend bewindvoerder gaan vervullen. Dat is geen permanente functie; de raad van bewindvoerders zal naar verwachting vier keer per jaar bijeenkomen. De eerste bewindvoerder namens de eurozone is de Duitser Nikolai Putscher.

De 37-jarige Jansen werkt vijftien jaar op het ministerie van Financiën. Ze is sinds september 2013 hoofd van de afdeling Internationale Economie en Financiële Instellingen. In die hoedanigheid is ze bij meer internationale instellingen betrokken. Zo is zij namens Nederland bewindvoerder bij de Europese Investeringsbank.

In een brief aan de Tweede Kamer eerder deze week kondigde minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) de benoeming van een Nederlander plaatsvervangend bewindvoerder bij de AIIB aan, maar noemde daar geen naam bij. Volgens Dijsselbloem is de benoeming belangrijk. „Daarmee heeft Nederland direct invloed op de besluitvorming [...] in dit belangrijke eerste operationele jaar van de bank”, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Uit onvrede met de Amerikaanse dominantie bij de twee grootste internationale financiële instellingen, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank, besloot China om in Beijing een eigen investeringsbank op te richten. Vorig jaar hebben 57 landen zich erbij aangesloten. Er is 100 miljard euro voor de komende vijf jaar beschikbaar gesteld, vooral bedoeld voor investeringen in Aziatische infrastructuur. Ter vergelijking: het kapitaal van het IMF bedraagt 650 miljard dollar. Het bewindvoerderschap van de Wereldbank en het IMF, beide in Washington gevestigd, is een permanente en zwaardere functie.

De VS zijn geen lid geworden van De AIIB; zij zien niets in een dominante rol voor initiator China. Het gastland heeft met een bijdrage van bijna 30 miljard de grootste stem. Ook levert China de eerste president.

De Nederlandse bijdrage aan het fonds is ruim 1 miljard euro, goed voor 1,16 procent van de stemmen. Naast Jansen is Nederland door minister Dijsselbloem vertegenwoordigd in de toezichthoudende raad van gouverneurs. Thesaurier-generaal Hans Vijlbrief is hierin plaatsvervangend gouverneur.