Afnemers vleesfraudeur Willy Selten openbaar gemaakt

Op de lijst staan bijna 1.800 afnemers van het paardenvlees dat verkocht werd als rundvlees.

De namen van bijna 1.800 directe en indirecte afnemers zijn alsnog bekendgemaakt.
De namen van bijna 1.800 directe en indirecte afnemers zijn alsnog bekendgemaakt. Foto Lex van Lieshout/ ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft alsnog de afnemers van vleesgroothandel Willy Selten uit Oss bekendgemaakt. Op de lijst staan bijna 1.800 “directe en indirecte” afnemers van de vleesfrauder. Die hebben tussen 2011 en 2013 vlees gekocht.

De NVWA wilde de lijst aanvankelijk niet openbaar maken: zij wilden de reputatie van betrokken bedrijven beschermen. De Amsterdamse rechtbank besloot in december dat de NVWA de lijst toch openbaar gemaakt moest worden. Voedselwaakhond Foodwatch had hierom gevraagd.

De bedrijven die op de lijst staan kregen bewust of onbewust vlees van Selten binnen. Of zij het vlees ook daadwerkelijk hebben verkocht, is niet bekend. Veel zaken hebben het vlees vernietigd of teruggestuurd toen bekend werd dat het geen rundvlees was.

Een deel van de producten, inclusief merknamen, is in november vorig jaar al bekendgemaakt. Die lijst ging de voedselwaakhond niet ver genoeg. Ze vindt dat consumenten het recht hebben te weten welke producten mogelijk onveilig waren, ook al speelde het schandaal twee jaar geleden.

Paardenvlees verkocht als rundvlees
Selten werd in april veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor fraude met paardenvlees. Het vlees werd verkocht als puur rundvlees, maar bleek het relatief goedkope paardenvlees te zijn.

Toen de fraude aan het licht kwam, vroeg Foodwatch de NVWA om consumenten zo snel en volledig mogelijk te vertellen in welke producten het paardenvlees terecht was gekomen. Toen de NVWA weigerde, besloot Foodwatch om naar de rechter te stappen om de informatie via de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) boven tafel te krijgen.