Moord kost 1 ton, blijkt uit administratie bende

Een onderzoek naar de diefstal van snelle auto’s leidde tot de vondst van een groot wapenarsenaal in Nieuwegein.

Het gevonden wapenarsenaal. Foto ANP

De politie heeft de administratie gevonden van een bende die zich bezighield met de handel in drugs en wapens en de voorbereiding van liquidaties. Uit het document, een blocnote, blijkt volgens de politie dat voor het plegen van een moord 100.000 euro werd betaald. Het bespioneren van potentiële slachtoffers zou 40.000 tot 50.000 euro kosten.

De administratie werd gevonden bij een onderzoek naar de diefstal van twee zeer snelle auto’s. Dat onderzoek leidde naar twee garageboxen in Nieuwegein. In de zomer van 2015 werd in die boxen een grote partij wapens gevonden. In verband hiermee werden zeven verdachten aangehouden. Donderdag beoordeelde de rechtbank in Amsterdam de voortgang van dit onderzoek.

De administratie, waarin voor 19 miljoen euro aan inkomsten en uitgaven wordt verantwoord, werd bij een van de verdachten thuis gevonden. Een deel ervan heeft volgens justitie betrekking op kosten die werden gemaakt voor het plannen en uitvoeren van onderwereldmoorden. Op grond van de administratie legde justitie een link met twee liquidaties. Of de verdachten daarvoor worden vervolgd is nog niet duidelijk. Vooralsnog beschuldigt justitie de zeven aangehouden verdachten van het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Het OM zette de groep neer als een uitzendbureau voor moord. De verdachten hadden een grote hoeveelheid wapens tot hun beschikking waaronder een aantal kalasjnikovs. automatische wapens die geregeld worden gebruikt bij liquidaties.

Ook zijn de twee gestolen Audi’s gevonden. Deze waren volgens de politie geprepareerd voor het uitvoeren van liquidaties. Bij enkele verdachten thuis werden professionele peilbakens gevonden.

    • Jan Meeus