Van der Steur maakt excuses aan onderzoeker

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft donderdag zijn excuses gemaakt aan patholoog-anatoom George Maat. De minister noemde het eerder „buitengewoon ongepast en smakeloos’’ dat Maat een lezing met foto’s had gehouden over zijn onderzoek naar de slachtoffers van vlucht MH17. Maat werd op non-actief gesteld en de politie begon een onderzoek. Inmiddels blijkt dat dit onderzoek de anatoom grotendeels vrijpleitte.

Eerder werden na een openbaarheidsverzoek van de media alleen conclusies van de korpsleiding openbaar gemaakt waarin Maat juist wel werd beschuldigd. Korpschef Gerard Bouman zei op basis van het onderzoek dat Maat niet de benodigde „discretie en zorgvuldigheid heeft betracht”. In de documenten die de minister gisteren openbaar maakte, schrijven politiemedewerkers juist dat de schorsing „heroverwogen” moet worden, omdat het binnen het team van Maat gebruikelijk was om zulke lezingen te geven. Van der Steur zegt geen bemoeienis te hebben gehad met de keuzes van de politie. Volgende week debatteert hij met de Tweede Kamer over de kwestie. (NRC)