Met Aegon zijn beleggers wél blij

Terwijl de ene verzekeraar er slecht voorstaat (Delta Lloyd) deelt de concurrent (Aegon) cadeautjes uit.

Woensdag was verzekeraar Aegon smaakmaker op de beurs.
Woensdag was verzekeraar Aegon smaakmaker op de beurs. Foto Peter Hilz

Het contrast kan bijna niet groter. Verzekeraar Delta Lloyd staat op het punt een voor zijn aandeelhouders bijzonder pijnlijke maatregel te nemen: de verkoop van een miljard euro aan nieuwe aandelen. Die stap, vermoedelijk eind volgende maand, zal voor beleggers tot enorme winstverwatering leiden. Concurrent Aegon presenteerde woensdag juist een ‘pretpakket’ aan zijn aandeelhouders. Aegon gaat het dividend over 2015 verhogen. Ook gaat het concern aandelen inkopen en het mes zetten in de organisatie.

Allemaal stappen die je kunt vinden in een handboek over het bekoren van beleggers. Woensdag was Aegon (29.000 werknemers, 1,2 miljard euro winst in 2014) de smaakmaker op de beurs. Aan het einde van de handelsdag stond het aandeel zo’n 10 procent hoger. Een riante koersstijging. Aandeelhouders van Delta Lloyd (bijna 6.000 werknemers, 360 miljoen euro winst in 2014) kunnen van dergelijke cadeautjes voorlopig alleen dromen.

Behalve de aandelenuitgifte heeft Delta Lloyd ook aangekondigd het slotdividend over 2015 te schrappen. Dat is op zich logisch, een bedrijf kan moeilijk nieuwe aandelen verkopen omdat er extra kapitaal nodig is en aan de andere kant kapitaal uitgeven met dividenduitbetalingen. Maar het raakt beleggers wél twee keer.

Door Aegons plannen staat Delta Lloyd er wederom een stuk slechter voor. De bedrijven zijn niet alleen concurrenten op de verzekeringsmarkt, maar ook op de beurs. Duidelijkheid over de buffer Toch is er mogelijk een lichtpuntje voor Delta Lloyd. Aegon presenteerde zijn plannen na een grondige herberekening van zijn schokbestendigheid, de zogeheten solvabiliteit, onder nieuwe rekenregels. Sinds 1 januari is een nieuw toezichtsregime van kracht voor verzekeraars. Dat moet ervoor zorgen dat verzekeraars beter tegen een stootje kunnen. Aegon komt onder die nieuwe regels uit op een solvabiliteit van 160 procent, liet het woensdag weten. Dat is 1,6 keer de minimale buffer.

Naar dat cijfer werd lang uitgekeken. Het feit dat Aegon hier eerder geen duidelijkheid over gaf, leidde vorige zomer tot een koersval. Hetzelfde gebeurde toen bij Delta Lloyd. Daar was de koersval zelfs nog veel dieper. Belangrijker: de score van Aegon is kennelijk goed genoeg om presentjes uit te delen. Topman Alex Wynaendts benadrukte dat zijn plannen goedkeuring hebben van toezichthouder DNB. Ook die zou zich dus comfortabel genoeg voelen bij een solvabiliteit van 160 procent.

Delta Lloyd wil met zijn voorgenomen aandelenuitgifte en andere maatregelen zoals het schrappen van het dividend, uitkomen op een solvabiliteit van 175 tot 180 procent. Misschien is dat nu toch wat aan de ruime kant, en kan het wat minder. In dat geval zou Delta Lloyd een ruimer dividend kunnen uitkeren over 2016, of minder aandelen kunnen verkopen.

Dat is ook wat enkele grote aandeelhouders eisen, meldde NRC woensdag. Zij verzetten zich met name tegen de aandelenemissie. Want met een lagere solvabiliteit zou Delta Lloyd ook sterk genoeg zijn.

Het aandeel Delta Lloyd liftte woensdag mee op het positieve sentiment rond Aegon. Mogelijk doordat beleggers denken dat bij Delta Lloyd inderdaad ruimte ontstaat voor dividend en een aanpassing van de emissie. Aan de andere kant: de koerswinst was een dag later weer verdampt.

Het nieuwe toezichtsregime is een ingewikkeld systeem. Antwoord Delta Lloyd op Aegon Maar voorlopig moeten aandeelhouders van Delta Lloyd dus eerst nog even wachten tot het huis op orde is. Ondertussen wordt de speelruimte van de top steeds kleiner. Delta Lloyd heeft een paar boze aandeelhouders die zich verzetten tegen de verkoop van aandelen. Een heeft Delta Lloyd zelfs aansprakelijk gesteld voor verliezen op haar belegging. Bovendien moet Delta Lloyd een antwoord moeten vinden op de gulheid van concurrent Aegon.

Wellicht het lastigste voor Delta Lloyd is dat het concern ook DNB tevreden moet houden. Zij kijkt, na een conflict vorig jaar dat uiteindelijk leidde tot het vertrek van topman Niek Hoek en later financieel directeur Emiel Roozen, nauwlettend mee. DNB zal vanwege die voorgeschiedenis allicht niet al te toeschietelijk zijn. De nieuwe top, onder leiding van oud-ING’er Hans van der Noordaa, vindt het belangrijk de relatie met de toezichthouder te verbeteren. Zo wordt Delta Lloyd steeds minder baas in eigen huis.