Man, vrouw, kat of dino: allemaal een keppeltje op

Iedereen een keppeltje, dan is niemand meer doelwit: Twitter stroomt onder hashtag #TousAvecUneKippa vol met selfies.

Na incidenten waarbij Franse joden werden aangevallen, bedekken zij op straat kun keppeltje. Veel Joodse mannen gaan, uit angst, met een pet op naar de synagoge. Zo zouden ze minder kwetsbaar zijn voor aanvallen.

Om problemen te voorkomen riep de voorzitter van het synagogebestuur in Marseille de Joden op niet meer met keppeltjes over straat te gaan. Preventief. Want: “Helaas zijn we een doelwit. Zodra je wordt herkend als Jood, loop je het risico te worden aangevallen en riskeer je zelfs de dood.”

Een stille vorm van protest daartegen is de hashtag #TousAvecUneKippa (Iedereen een keppeltje). Duizenden Fransen roepen mensen op om een keppeltje op te zetten en een selfie te posten op Twitter. Man of vrouw. Joods of niet. Uit solidariteit. En het werkt: de tweets, met daarin selfies met de hoofddeksels, stromen binnen. De hashtag is inmiddels trending topic.

De BBC sprak met de dames die de hashtag bedacht hebben. Zij zeggen: als iedereen een keppeltje opzet, dan is niemand meer een doelwit. En de wereld kan ook wel wat positiviteit gebruiken na de herdenking bij Charlie Hebdo en de aanval in Marseille. “We wilden iets leuks doen. Een beetje tegengif voor de negativiteit.”

Joodse vrouwen dragen in het dagelijks leven geen kapje, maar voor deze hashtag maken ze een uitzondering. En zoals dat gaat op sociale media: er komen ook snel kattenplaatjes en andere dieren voorbij. Met, hoe kan het ook anders, een keppeltje op.

Twitter avatar mllesosso Sophie Le kippasaurus est arrivé de Belgique !
#TousAvecUneKippa https://t.co/Y1D1SWoBwZ

De nieuwste tweets met de hashtag #TousAvecUneKippa: