Oud-militair opgepakt voor doden IS-strijders

Het is verboden als Nederlander in het buitenland dodelijk geweld te gebruiken, ook tegen terroristen.

Strijders van de Syrisch-Koerdische militie YPG.
Strijders van de Syrisch-Koerdische militie YPG. Foto Rodi Said / Reuters

Een 47-jarige man is woensdag in Arnhem opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het doden van strijders van terreurgroep Islamitische Staat in Syrië. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De man zou volgens het OM in Syrië hebben gestreden aan de zijde van de Syrisch-Koerdische militie YPG. Hij is een oud-militair die eind vorig jaar in de media en op Facebook uitgebreid verslag deed van zijn deelname aan de strijd tegen IS, aldus het OM.

Interviews

De opgepakte man is de Friese Jitse A., bevestigen bronnen aan NRC. Hij gaf vorig jaar onder meer interviews aan de Volkskrant en EenVandaag. Daarin geeft hij toe dat hij vermoedt dat hij IS-militanten heeft gedood.

Met Dutchbat maakte Jitse A. de val van Srebrenica mee in 1995. Hij ziet een duidelijke overeenkomst tussen het lot van de Koerden en zijn eigen lot toen, vertelt hij tegen EenVandaag. Hij voelde zich toen in de steek gelaten:

“[Ik heb hier] ook geen hulp gehad. Dus je kunt je beter voorstellen hoe het is voor de mensen hier. Ik denk wel dat dat heeft meegewogen in het maken van de stap [naar Syrië te gaan].”

Paspoort ingeleverd

Jitse A. is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die heeft hem niet langer in voorarrest gehouden, maar zijn paspoort is wel ingenomen om te voorkomen dat hij opnieuw afreist naar Syrië. De verdachte mag het land niet verlaten en moet zich wekelijks melden op het bureau. Na politieonderzoek beslist het OM of de oud-militair strafrechtelijk zal worden vervolgd.

Nederlanders die in het buitenland misdrijven plegen kunnen onder het Nederlands recht worden vervolgd. Het is verboden als Nederlands staatsburger zelf de wapens op te pakken en (dodelijk) geweld te gebruiken, ook tegen terroristen.

YPG

De Koerdische strijdgroep YPG controleert de regio in het noorden van Syrië, die door hen wordt aangeduid als Rojava (West-Koerdistan). YPG is in het gebied in hevige gevechten verwikkeld met IS. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International maakt deze groep zich schuldig aan oorlogsmisdaden.