Russische minister: extra bezuinigen onvermijdelijk

De overheidsbegroting van Rusland heeft nog geen maand stand gehouden. De dalende olieprijs en de structurele problemen van de economische basis eisen hun tol. In een interview zei minister Aleksej Oeljoekajev van Economische Zaken donderdag dat extra bezuinigingen onvermijdelijk zijn.

De regering gaat een begroting opstellen die uitgaat van een olieprijs van 25 dollar per vat. Op 22 december ondertekende president Vladimir Poetin het staatsbudget voor 2016. Die begroting ging uit van een prijs van 50 dollar per vat. Drie weken later is dit budget al niet meer relevant voor de regering. De olieprijs daalde donderdag tot iets meer dan 30 dollar per vat.

Volgens experts is herstel van de oliemarkt dit jaar niet in zicht. Volgens Oeljoekajev is het zelfs denkbaar dat de olieprijs „decennia” laag zal blijven. Omdat de regeringen van president Poetin tot nu toe niet bereid en in staat waren tot hervormingen van de economische structuur, is de Russische schatkist nog altijd voor meer dan de helft afhankelijk van de export van olie en aardgas.

Oeljoekajev was donderdag niet de eerste die de alarmbel luidde. Premier Dmitri Medvedev en minister Anton Siloeanov gingen hem woensdag voor. Tijdens een symposium in Moskou, vernoemd naar voormalig vicepremier Jegor Gajdar, waarschuwde Medvedev dat Rusland niet langer kan interen op zijn reserves en zich moet voorbereiden op nog „slechtere scenario’s” dan in 2015. De crisis doet zich ook in de maatschappij voelen. Volgens Medvedev neemt het aantal werknemers dat hun loon niet op tijd krijgt uitbetaald, gestaag toe.

Snoeien in het staatsapparaat is nu onvermijdelijk, zei de premier. Als de olieprijs daalt tot 25 dollar, loopt het financieringstekort op van de huidige 2,6 procent naar 7,5 procent. Tot vorig jaar genoot Rusland een decennium bijna onafgebroken van budgettair overschot. In 2015 liep het tekort op tot 2 biljoen roebel, tegen de huidige wisselkoers 25 miljard euro.

De roebel werd gisteren voor de zoveelste dag op rij navenant minder waard ten opzichte van de euro.