Naarden verliest vesting aan nieuwe monumentenclub

De nieuwe Nationale Monumentenorganisatie (NMo) krijgt deze vrijdag 29 rijksmonumenten, inclusief de vesting Naarden van het Rijk overgedragen. Dat heeft de rechtbank Lelystad donderdag besloten in een kort geding. De gemeente Gooise Meren wilde niet dat vestingwerken en het Spaanse Huis naar NMo gingen, uit vrees dat die nieuwe organisatie niet genoeg geld zou hebben voor onderhoud.

De gemeente legde daarom beslag op de vesting Naarden en het 16de-eeuwse huis, om te voorkomen dat het Rijk ze kon overdragen. Naarden wilde liever de eigen Stichting Goois Erfgoed oprichten voor beheer van de vesting. Het Rijk spande een kort geding aan, en kreeg donderdag gelijk. Daardoor gaat de overdracht aan NMo vrijdag door van alle beoogde 29 rijksmonumenten, zoals de Onze Lieve Vrouwekerk in Veere en het Maarten van Rossumhuis in Zaltbommel. De NMo is twee jaar geleden opgericht door gezamenlijke, veelal lokaal opererende organisaties als Hendrick de Keijser, Gelderse Kastelen en Utrechts Stadsherstel en Natuurmonumenten, om de fragmentatie in de monumentenwereld tegen te gaan. Voor het onderhoud krijgt NMo van het Rijk van 61 miljoen. (NRC)