Kijken: hoe maak je een actiefilm?

Softwaremaker Red Giant maakte een korte film over een geheim agent om dat te demonstreren.

Screenshot YouTube

Explosies, intense gevechten en halsbrekende toeren met auto’s zijn zo’n beetje verplichte kost in elke actiefilm. Maar het is natuurlijk geen goed idee om je acteurs echt op te blazen, dus moeten filmmakers gebruik maken van een boel trucs om de spectaculaire beelden te kunnen maken. Red Giant, een bedrijf dat videosoftware maakt, filmde als demonstratie een korte actiefilm.

Go Bag gaat over een geheim agent die tijdens een achtervolging per ongeluk haar “go bag”, een tas met al haar wapens, verwisseld met de sporttas van een toevallige passant. Met de spullen in die tas moet ze vervolgens haar tegenstanders uit zien te schakelen.

Bij de video maakte Red Giant een uitgebreide making-of waarin veel van de stunts en special effects worden uitgelegd. De makers laten zien hoe met archiefbeelden en nepvliegtuigen de suggestie van een vliegveld wordt gewekt, dat een blokje hout tussen de deur de armen van de acteurs beschermt tijdens een vechtscène en hoe de hoofdrolspeelster stevig vastgebonden op de motorkap van een rijdende auto acteert.

De making-of is in de eerste plaats gemaakt om reclame te maken voor de software van Red Giant, die gebruikt kan worden in het produceren van de effecten. Maar het filmpje geeft een interessante blik op trucs die ook in grote Hollywoodfilms worden gebruikt.