Inspectie onderzoekt fabrikant schildkliermedicijn

Aspen Pharma wil naar Duitsland verhuizen en dat kan grote gevolgen hebben voor Nederlandse patiënten.

Er ontstond een run op apotheken nadat onder meer door Aspen Pharma een tekort aan schildkliermedicijnen naar buiten werd gebracht.
Er ontstond een run op apotheken nadat onder meer door Aspen Pharma een tekort aan schildkliermedicijnen naar buiten werd gebracht. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekijkt momenteel of Aspen Pharma, fabrikant van schildkliekmedicijn Thryax Duotab, zich aan de wet houdt. Aspen is namelijk van plan de productie van het medicijn naar Duitsland te verhuizen.

De verhuizing zou grote gevolgen kunnen hebben voor Nederland: door de verhuizing kan Aspen zeker een halfjaar geen Tyrax leveren, terwijl er onder patiënten een grote behoefte is aan het medicijn, dat is bedoeld voor mensen met een te traag werkende schildklier. Meer dan 300.000 Nederlanders gebruiken het medicijn.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid bevestigde vrijdag voor de camera van RTL Nieuws dat het onderzoek loopt. Ze noemt de situatie “meer dan vervelend”.

Run op apotheken

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) liet vrijdag weten dat de berichten over een naderend tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax Duotab hebben geleid tot een run op Nederlandse apotheken.

Eerder deze week maakte fabrikant Aspen bekend dat zij het schildkliermedicijn in de dosis van 0,025 mg vanaf februari niet meer kan leveren. De tabletten van 0,100 en 0,150 mg zijn vanaf medio 2016 niet meer beschikbaar.

Alternatieve medicijnen

Vanwege het tekort moeten patiënten nu overstappen op een ander middel. Deze overstap kan gepaard gaan met onder meer hartkloppingen, extra vermoeidheid en stofwisselingsproblemen.

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) vindt dat Aspen een oplossing moet zoeken, zo laat de organisatie aan ANP weten:

“Het overstappen naar een ander geneesmiddel vraagt opnieuw ziekenhuisbezoeken, bloedwaardetesten en dus behandeling van de patiënt, voordat de medicatie voor de patiënt opnieuw is vastgesteld. Dit is een grote last voor de patiënt en leidt tot ondoelmatige zorg.”