Inderdaad nieuw geval van ebola in Sierra Leone

Donderdagochtend werd West-Afrika juist ebola-vrij verklaard door de wereldgezondheidsorganisatie.

Een foto uit 2014 van een ebolakliniek in Sierra Leone.
Een foto uit 2014 van een ebolakliniek in Sierra Leone. Foto Carl de Souza / AFP

In Sierra Leone is een nieuw geval van ebola ontdekt. Dat meldt persbureau Reuters. Donderdagavond werd al bekend dat een overleden patiënt mogelijk besmet was met de ziekte. Vrijdagochtend bleek dat de dode inderdaad besmet was met het virus.

De besmetting werd ontdekt in een ebolacentrum in Magburaka, in het noorden van het land, nog geen dag nadat West-Afrika ebola-vrij was verklaard.

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde donderdag de ebola-uitbraak in buurland Liberia voorbij. Dat was het laatste land in de omgeving waar nog ebola heerste. De WHO waarschuwde daar direct al bij dat de kans groot is dat de ziekte weer de kop op steekt. Sierra Leone werd al eerder ebola-vrij verklaard, op 7 november vorig jaar.

Epidemie

Een land wordt als ebola-vrij gezien als er 42 dagen geen nieuwe besmettingen zijn ontdekt. Dat is twee keer de incubatietijd van de ziekte.

Sinds er twee jaar geleden een ebola-epidemie uitbrak in Guinee, Sierra Leone en Liberia raakten bijna 30.000 mensen besmet. Ruim 11.000 mensen gingen dood aan de ziekte. Daarmee is het de grootste uitbraak ooit.