Maat sleept RTL voor Raad voor de Journalistiek

De zender nam zijn college over het identificeren van MH17-slachtoffers in het geheim op.

Patholoog-anatoom George Maat.
Patholoog-anatoom George Maat. Foto Jeroen Jumelet / ANP

George Maat heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen RTL. De patholoog-anatoom wil dat de Raad een oordeel velt over de ‘huisvredebreuk’ door de zender, die zijn college op de Universiteit Maastricht in het geheim had opgenomen. Dat meldt persbureau ANP.

De hoogleraar werd vorig jaar uit het MH17-onderzoeksteam gezet, nadat bekend was geworden dat hij tijdens een lezing in april foto’s van stoffelijke resten van slachtoffers had getoond.

Achteraf bleek dat Maat de foto’s, die niet tot individuele slachtoffers te herleiden waren, had mogen gebruiken. Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) had zelfs beeldmateriaal beschikbaar gesteld. Zender RTL maakte echter in het geheim opnames, liet die aan geschokte nabestaanden zien en zond ze uit.

Reactie RTL

Volgens adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws hadden de publicatie van de beelden en daaropvolgende publicaties een “maatschappelijk belang”. Op de website van RTL zegt hij:

“Het staat hem vrij een klacht in te dienen, maar wij menen zorgvuldig te hebben gehandeld.”

In mei verdedigde Klein zich al in een uitgebreide column over de zaak: “Opleiden met de realiteit is een redelijk uitgangspunt, maar laat wetenschappers niet doen alsof ze niets met smaak, zorgvuldigheid en proportionaliteit te maken hebben.” Bovendien permitteerde Maat zich volgens Klein een “onwetenschappelijke vrijheid” door te speculeren over de laatste minuten van de passagiers en te “verhalen” over de vondst van een mondkapje.

Uitspraken van de Raad voor de Journalistiek zijn niet bindend. Maat overweegt daarom ook een gang naar de rechter, maar dat hangt af van het oordeel van de Raad, schrijft hij aan het ANP.

Excuses van de minister

De beelden van RTL zetten minister van Justitie Ard van der Steur er uiteindelijk toe om Maat aan de kant te zetten. Van der Steur noemde dat destijds “buitengewoon ongepast en smakeloos”. Donderdag maakte Van der Steur excuses aan de hoogleraar voor zijn uitspraak, die volgens hemzelf teveel door emotie was geleid.