Opinie

Het lijkt Nederland wel

Als we de heilige oorlog die we zelf hebben verklaard tegen het terrorisme en de strijders van de Kalief ook willen winnen, dan zal dat zijn op het slagveld van de intelligence, daarover is iedereen het wel zo’n beetje eens. Wat in het wilde weg bombarderen in Syrië en Irak is leuk voor de bühne. We doen het wel, maar we weten dat het niet helpt. Onze ware frontsoldaten in deze strijd zijn de spionnen van de veiligheids- en inlichtingendiensten die ons een informatievoorsprong moeten geven ten opzichte van de vijand.

Ik heb daar gelijk een romantisch beeld bij. Ik zie briljante wiskundigen voor me die in schaarsverlichte bunkers afgeluisterde codeberichten trachten te kraken, ultrageheime operaties achter de linies in de woestijn en heldhaftige spionnen die met gevaar voor eigen leven infiltreren in de militaire commandostructuren van het kalifaat.

Maar de realiteit is nogal ontnuchterend. De geheime agenten van onze eigen AIVD hebben geen militaire orders onderschept, geen gevoelige informatie vergaard over minnaressen van de kalief, geen dubbelspel gespeeld met overgelopen spionnen van de tegenpartij, geen microfilms verstopt in kranten, geen afluisterapparatuur geplaatst en geen infiltrant het tentenkamp binnengesmokkeld. Wat hebben ze dan wel gedaan? Ze hebben een rapport geschreven. Deze week werd het gepresenteerd. Het heet: Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld. De titel van het begeleidende persbericht vat de inhoud kort samen: Leven bij ISIS is zwaar en gewelddadig. De AIVD wil het stuk breed onder de aandacht brengen. De chef van de inlichtingendienst Rob Bertholee presenteerde het met dat doel bij de talkshow van Humberto Tan.

Zelf zegt de AIVD over het rapport: „Met deze publicatie wil de AIVD onder meer professionals die zich bezighouden met dit onderwerp in staat stellen tegenwicht te bieden aan deze aantrekkingskracht” van IS. Door te onthullen hoe het dagelijks leven er in het Kalifaat werkelijk aan toegaat wil de veiligheidsdienst voorkomen dat westerlingen afreizen naar Syrië om zich aan te sluiten bij de jihadisten.

En wat heeft de AIVD dankzij uiterst riskante geheime operaties daarover dan allemaal ontdekt? Ik doe een greep. Mannen in het gebied dat onder controle staat van IS, moeten vechten voor een laag salaris. Ze mogen niet eens allemaal vechten, want „de nieuwe ‘staat’ heeft immers ook dokters, automonteurs en vuilnismannen nodig”, aldus de AIVD. Het eten dat ze krijgen, is ‘slecht’ en de huisvesting ‘ondermaats’. Onze inlichtingendienst denkt de oorlog te winnen met een negatieve recensie op Trip Advisor.

Maar dat is nog niet alles. Ze hebben nog veel ergere dingen ontdekt. Zo wordt het steeds duurder om een kopje thee te drinken, want sinds de bombardementen zijn de prijzen verdubbeld. Zo zijn die bombardementen dus toch nog ergens goed voor. Dat zal ze leren, die mohammedaanse theeleuten. Bovendien is het internetverkeer ‘gecontroleerd’. Het lijkt Nederland wel. Sinds juli 2015 is er een verbod van kracht op draadloos internetten in de hoofdstad Raqqa. Er zijn alleen goedgekeurde internetcafés, waar IS kan zien welke websites de mannen bezoeken. Het tekent de ‘totalitaire neigingen’ die de AIVD bij IS ziet.

Zo zie je maar hoe briljant onze geheime dienst opereert. Jarenlang speurwerk en talloze ultrageheime missies hebben de gevoelige en wereldschokkende informatie opgeleverd dat IS niet helemaal vrij is van ‘totalitaire neigingen’. Ik pleit ervoor om het budget van de AIVD per onmiddellijk drastisch te verhogen. Hopelijk kunnen ze dan ook voor ons ontdekken of het waar is dat alcoholische versnaperingen slecht verkrijgbaar zijn en dat de meerderheid de islamitische religie lijkt te zijn toegenegen.