Gezellig

Tijdens evenementen zoals de Redbull Air Race, het Zomercarnaval en City Racing ontvlucht ik Rotterdam. Audiovisuele vervuiling en culturele verloedering, wat ik u brom. Ook moet ik helemaal niks hebben van de marketinghypes over hoe geweldig Rotterdam wel niet zou zijn.

Soms krijg ik dus e-mails van lezers die mij er op wijzen dat ik mijn stad teveel bekritiseer. Dat is wellicht terecht. Misschien moeten we de stad inderdaad ‘vieren’ – Manhattan aan de Maas enzo – en niet hekelen. Daarom trok ik samen met import-Rotterdammer Casper Sikkema van de Nieuwe Revu naar de Zesdaagse in Ahoy, want een goede columnist staat met zijn voeten in de modder.

Eerst spreek ik met Casper af in mijn stamkroeg: het Meeting Point Café onder Zuidplein, waar de uit de biologie ontsprongen biertjes rijkelijk vloeien en waar de meest creatieve Rotterdammers hun activiteiten ontplooien. Er is zelfs bijna gratis internet op de 3G van je eigen mobiele telefoon. Gek dat De Buik Van Rotterdam nog niet heeft geschreven over deze hippe tent.

In Ahoy gaan we als razende reporters te werk. Als pers kunnen we bij de open ‘hokken’ op de begane grond, in het hart van de actie, mét gratis drank. Ik vraag rond en een paar mensen leggen me de sport uit. Het blijkt een soort estafetteloop, maar het enige wat ik zie is racefietsen die rondjes gaan. Hoe weet ik wie aan het winnen is? „Staat op het scherm”, wordt me uitgelegd. „Ah ok”, knik ik instemmend, terwijl ik het nog steeds niet snap. In het hok naast ons zie ik een oude man die op zijn mobiel bezig is. Naast hem een stuk of vijf vrouwen met teveel make-up en te weinig kleding, die erg verveeld voor zich uit kijken. „Wie zijn dat?”, vraag ik. „Oh, gewoon, van de sexclub.”

Hoe meer ik samen met Casper drink, hoe meer ik begin te begrijpen dat de Zesdaagse in Ahoy een sociaal evenement is: het publiek is vooral met elkaar bezig. Er wordt geborreld en gekletst. Ik hoor veel bezorgdheid over hoe ‘hun’ in Keulen ‘onze vrouwen’ hebben aangerand en dat daarom de grenzen dicht moeten. Er staan rijen voor de patatkraam. Er is gejuich als op het scherm staat dat een tijd is verbeterd door een fietser. Het was dus een gezellig Rotterdamse avond, ook al weet ik nog steeds niet wie heeft gewonnen.