Spits Kazim uit selectie na bedreigen journalist

Het is niet bekend of Feyenoord afscheid wil nemen van Kazim-Richards. Waarschijnlijk volgt er maandag een tweede gesprek.

Colin Kazim-Richards in de Kuip tijdens de eerste training van Feyenoord voor het seizoen 2015/2016.
Colin Kazim-Richards in de Kuip tijdens de eerste training van Feyenoord voor het seizoen 2015/2016. Foto Martijn Beekman / ANP

De grap was vrijdag snel gemaakt op sociale media: Feyenoord-spits Colin Kazim-Richards is alleen buiten het veld nog dreigend. De Britse Turk, die in de eerste seizoenshelft één keer scoorde in de competitie, intimideerde vrijdagmiddag voor de wekelijkse persconferentie een journalist van het Algemeen Dagblad. Vanwege het incident besloot coach Giovanni van Bronckhorst de speler uit de selectie te zetten, daardoor ontbreekt hij zondag in de belangrijke competitiewedstrijd tegen PSV.

Kort voordat de trainer vrijdagmiddag vooruitblikte op dat duel, kwam Kazim-Richards (29) de perszaal binnenlopen en zocht AD-verslaggever Mikos Gouka op. Meerdere keren zou hij tegen de journalist hebben gezegd: “Je gaat neer.” Het dreigement volgt op een verhaal dat de verslaggever dinsdag schreef over het wangedrag van de spits. Sponsors en medewerkers van de club verklaarden anoniem dat ze Kazim-Richards beu zijn. “Kazim-Richards? Laat ik het zo zeggen: hij is vervelend, soms heel vervelend”, zei een werknemer.

Hij sloeg dreigende taal uit

Journalist Gouka vroeg vrijdag aan de spits wat hij niet goed vond aan het verhaal. “Maar het werd geen inhoudelijke discussie. Hij sloeg dreigende taal uit.” Na het incident had Kazim-Richards een gesprek met technisch directeur Martin van Geel, daarna verliet hij het stadion. Later op de middag volgde de mededeling dat hij uit de selectie is gezet. De spits moet zich maandagochtend melden in De Kuip.

Kazim-Richards kwam in de zomer van 2014 naar Rotterdam, als opvolger van de populaire Italiaan Graziano Pellè. Het werd geen succeshuwelijk, Kazim-Richards was vanaf het begin omstreden. Vorig seizoen was hij nog redelijk van waarde met elf competitiedoelpunten. Dit seizoen is de opvliegerige spits veelal reserve, tot zijn frustratie.

Meerdere incidenten

Hij was betrokken bij meerdere incidenten. Begin dit seizoen trapte Kazim-Richards woedend een krat met bidons omver, toen hij in het uitduel met SC Cambuur gewisseld werd. Vorig seizoen zou hij na het duel tegen Vitesse tegenstander Zakaria Labyad een klap hebben gegeven. Ook ruziede hij met Ajax-keeper Jasper Cillessen.

Het is niet bekend of Feyenoord afscheid wil nemen van Kazim-Richards. Waarschijnlijk volgt er maandag een tweede gesprek. De club staat voor een zakelijk dilemma. Als ze zijn contract (dat doorloopt tot en met de zomer van 2017) willen afkopen moeten ze volgens het AD zo’n anderhalf miljoen euro betalen. Bovendien is Feyenoord dan zijn reservespits kwijt, wat een risico is als eerste spits Michiel Kramer geblesseerd raakt.