FC Twente opent 2016 met ruime zege in derby

De 22-jarige middenvelder Ziyech was wederom de belangrijkste man aan Enschedese zijde.

FC Twente-speler Hidde ter Avest viert de 4-0 met zijn teamgenoten Hakim Ziyech en Renato Tapia Cortijo.
FC Twente-speler Hidde ter Avest viert de 4-0 met zijn teamgenoten Hakim Ziyech en Renato Tapia Cortijo. Foto: ANP Pro Shots

FC Twente is na een dramatische eerste seizoenshelft uitstekend begonnen aan het nieuwe jaar. De club uit Enschede won de Twentse derby tegen de verrassende nummer vier Heracles Almelo in eigen huis met maar liefst 4-0 dankzij goals van Chinedu Ede (twee), Hakim Ziyech en Hidde ter Avest. Door de vierde zege van het seizoen klimt het elftal van trainer René Hake voorlopig naar de zestiende plaats.

Van het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen was bij de hervatting van de eredivisie vrijdagavond niets te merken. FC Twente was zelfs beter dan Heracles, dat in de winterstop uitblinker Oussama Tannane kwijtraakte aan Saint-Étienne.

Hakim Ziyech van levensbelang

Ziyech was wederom de belangrijkste man aan Enschedese zijde. De 22-jarige middenvelder raakte in de winterstop zijn aanvoerdersband kwijt na een kritisch interview waarin hij onder meer liet weten graag te willen vertrekken, maar vooralsnog is hij van levensbelang voor de ploeg die strijdt tegen degradatie. Met elf goals en vijf assists is hij bij driekwart van de Twentse doelpunten betrokken.

Uit de rebound van een van richting veranderd schot van Ziyech schoot Chinedu Ede na een kwartier 1-0 binnen. Met een prachtige solo zette de middenvelder zijn ploeg een kwartier daarna zelf op een comfortabele voorsprong. Hij kreeg de bal in de middencirkel, schudde drie verdedigers van zich af en schoot langs twee andere Heraclieden raak.

Vlak voor rust kreeg Heracles pas een goede kans. Wout Weghorst schoot op de vuisten van doelman Nick Marsman. Na rust probeerden de Almeloërs de score om te buigen, maar onder meer Iliass Bel Hassani en Peter van Ooijen benutten de kansen niet.

Ruimte

Twente profiteerde van de ruimte die Heracles liet vallen. Jerson Cabral verprutste de kans nog die Ziyech hem bood, maar na een uur was het alsnog beslist. Ede maakte zijn tweede doelpunt in Twentse dienst na een voorzet van de nieuwe aanvoerder Felipe Gutiérrez. Vlak daarna werd het ook nog 4-0 door Ter Avest.

Ziyech werd in de slotfase onder luid applaus van supporters én medespelers gewisseld. (ANP)