Amerikaanse ambassade wordt mogelijk nieuwe locatie voor museum en hotel

De Amerikaanse ambassade in het centrum van Den Haag wordt waarschijnlijk omgebouwd tot museum en hotel. Het is de bedoeling dat het Eschermuseum ernaartoe verhuist en dat in de resterende ruimte een hotel komt.

Dat is het gunstigste plan voor het gebouw, concludeerde de gemeente Den Haag donderdag na onderzoek. De ambassade is vanwege zijn locatie moeilijk te beveiligen en verhuist in 2017 naar Wassenaar. Dan komt het gebouw vrij en wordt de gemeente de eigenaar.

Het is nog niet bekend wanneer het Eschermuseum er zou kunnen intrekken. Volgens de berekeningen zou Den Haag 12,2 miljoen euro kwijt zijn aan het Eschermuseum en het bijbehorende hotel, terwijl het 20,8 miljoen euro per jaar oplevert ongeveer 300 banen.

Het Eschermuseum zit nu in Paleis Lange Voorhout, honderd meter van de Amerikaanse ambassade. Na de verhuizing komt er mogelijk een ander museum in het gebouw, bijvoorbeeld over Delfts blauw. Het Gemeentemuseum heeft daar een grote collectie van. Den Haag wil van het gebied een museumkwartier maken, om meer toeristen te trekken. In de omgeving zitten al Mauritshuis, Gevangenpoort, Galerij Willem V, Haags Historisch Museum en Museum Bredius. Het Letterkundig Museum en het Kinderboekenmuseum komen misschien ook die kant op. Plannen voor een Koninklijk Museum zijn op niets uitgelopen. (ANP)