Erik Akerboom nieuwe chef nationale politie

Akerboom werkte eerder bij veiligheidsdienst AIVD en was ook drie jaar Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Foto ANP / Martijn Beekman

Topambtenaar Erik Akerboom (54) wordt de nieuwe baas van de nationale politie. Akerboom, sinds drie jaar secretaris-generaal van het ministerie van Defensie, volgt korpschef Gerard Bouman op. De ministerraad heeft vrijdagmiddag met zijn benoeming ingestemd.

Erik Akerboom studeerde in de jaren tachtig aan de politieacademie in Apeldoorn. Hij werkte bij de politie in Utrecht en was van 2003 tot 2009 korpschef in de regio Brabant-Noord. Hij wordt met name geschikt geacht als korpschef omdat hij ook buiten de politie zijn sporen heeft verdiend. Akerboom werkte bij veiligheidsdienst AIVD en was ook drie jaar Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

Bouman, als korpschef beëdigd in 2013, had een aanstelling tot 2019, maar legde drie maanden geleden zijn functie neer. De reorganisatie van de politie, waarbij 26 korpsen samengingen in één nationaal korps, was vastgelopen. In het najaar werd bekend dat de opbouw van de nationale politie drie jaar langer gaat duren dan de geplande drie jaar. De kosten van de reorganisatie verdubbelen eveneens: 460 miljoen euro in plaats van 230 miljoen.

Weinig animo voor topfunctie

NRC meldde eerder dat de afgelopen tijd gebleken is dat “maar weinig kandidaten staan te trappelen” om baas bij de politie te worden. Bouman maakte bij zijn vertrek bekend dat de reorganisatie in een “nieuwe fase” was beland, waarbij het alleen nog maar ging om “het aflakken van het kozijn en de plinten”. De werkelijkheid is dat de nieuwe politieorganisatie rammelt.

In de vacature voor korpschef stond dat de politiebaas “een sterke oriëntatie moet hebben op het financiële management”. Er moet ook worden bespaard, waardoor “de financiële marges zeer smal” zijn.