Een moord kost 100.000 euro, zo blijkt uit de administratie

Een autodiefstal voerde volgens justitie naar een „uitzendbureau voor moord”.

De wapenvondst uit Nieuwegein.
De wapenvondst uit Nieuwegein. Foto ANP/Koen van Weel

De politie heeft de administratie gevonden van een bende die zich bezighield met handel in drugs en wapens en voorbereiding van liquidaties. Uit een blocnote blijkt volgens de politie dat voor een moord plegen 100.000 euro werd betaald. Bespioneren van potentiële slachtoffers zou 40.000 tot 50.000 euro kosten.

De administratie werd gevonden bij onderzoek naar de diefstal van twee snelle Audi’s: een S5 en een RS6. Dat leidde naar twee garageboxen in Nieuwegein, waarin vorige zomer een grote partij wapens werd gevonden. In verband hiermee zijn zeven verdachten aangehouden. Donderdag beoordeelde de rechtbank in Amsterdam de voortgang van dit onderzoek.

De administratie, waarin voor 19 miljoen euro aan inkomsten en uitgaven wordt verantwoord, werd bij een verdachte thuis gevonden. Op grond hiervan legde justitie een link met twee liquidaties in de onderwereld. Vooralsnog beschuldigt ze de zeven verdachten alleen van lidmaatschap van een criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie schetste donderdag een beeld van de groep als uitzendbureau voor moord. De verdachten hadden veel wapens tot hun beschikking, waaronder kalasjnikovs, automatische wapens die geregeld worden gebruikt bij liquidaties. Ook de gestolen auto’s zijn gevonden. Ze waren volgens de politie geprepareerd voor uitvoering van liquidaties. Bij enkele verdachten thuis werden professionele peilbakens gevonden.