Een eigen winkel voor SUE, lekker suikervrij

Toen ze als kind op de tennisbaan rondhobbelde als haar vader een wedstrijd speelde, had ze een button met de tekst: „Ik mag geen snoep.” Zó waren haar ouders bezig met gezond eten. Kim Palm heeft het, zegt ze, met de paplepel ingegoten gekregen, hoewel dat in dit geval misschien niet de goede uitdrukking is.

Onder haar tweede voornaam begon Kim (28) een jaar of wat geleden haar bedrijf: SUE, Zoet Zonder Suiker. In een voormalig winkelpand in de Schiedamse Hoogstraat maakt ze suikervrije, glutenvrije en lactosevrije lekkernijen, die ook nog eens raw én vegan zijn.

Volgende week opent ze in de Karel Doormanstraat haar eerste SUE Store. Niet alleen verkoopt ze daar haar hele assortiment (denk aan snickers- en bounty-achtige ‘bites’ en haar befaamde frambozen-cheesecake), ze serveert ook ontbijt en lunch. Alles natuurlijk, ja hè hè, suiker- en gluten- en allesvrij: smoothie-bowls, bananenbrood, warme boekweitwafels, kokosyoghurt – desgewenst met kombucha, hét gezonde drankje van 2016.

Lekkere hapjes zonder suiker maakte Kim Palm altijd al voor zichzelf en voor vrienden, maar het ging al snel zo goed dat ze haar baan als HR-manager bij een online financiële dienstverlener kon opzeggen. „Het is een uit de hand gelopen hobby”, zegt ze met een zoete glimlach – en toch geheel suikervrij.

„Ik mag alles eten, hoor”, haast ze zich te verklaren, „en ik zal ook niet zeggen dat ik nooit zondig, maar als je wist waar allemaal suiker in zit… Je moet maar eens kijken op de etiketten. Suiker doet niets goeds voor je lichaam. Ik let meer op de ingrediënten dan op het aantal calorieën.”

Haar lekkers is overigens niet alleen bij de SUE Store verkrijgbaar, maar ook bij 26 verkooppunten in het hele land. Steeds meer horecabedrijven serveren de gezonde taarten van Kim Palm die op ruim 12.000 volgers op Instagram kan bogen.

Haar eerste eigen winkel noemt ze een droom die uitkomt.