Drie aanhoudingen wegens aanslag Jakarta

In het huis van een de gedode aanvallers zou bovendien een vlag van Islamitische Staat gevonden zijn.

De Starbucks waar donderdag de aanslag plaatsvond.
De Starbucks waar donderdag de aanslag plaatsvond. Foto Beawiharta / Reuters

Er zijn drie verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag in Jakarta op donderdag. Daarnaast is volgens de Indonesische politie in het huis van een van de gedode aanvallers een vlag van terreurgroep Islamitische Staat (IS) gevonden. Dat schrijft AP.

Daarmee lijkt volgens de Indonesische politie de link met IS, dat de aanslag ook opeiste, bewezen. De aanhoudingen van de drie verdachten vonden plaats in Depok, een plaats iets ten zuiden van Jakarta. Twee van de mannen hebben een terroristisch verleden, zegt de politie.

Bij de aanslag op een Starbucks-filiaal kwamen naast vijf terroristen twee mensen om het leven: een Canadees en een Indonesiër. Er vielen twintig gewonden, onder wie een Nederlandse VN-medewerker. Die raakte zwaargewond. Inmiddels is de man buiten levensgevaar, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken, nadat hij donderdag urenlang geopereerd is.

Het terrein rond de Starbucks is vrijdag nog steeds afgesloten, volgens AP. Er is veel politie aanwezig. Bij de Starbucks in de buurt liggen bloemen en steunbetuigingen voor de slachtoffers van voorbijgangers.

Preventief

Er zijn een paar honderd Indonesiërs actief als IS-strijder in Syrië. De politie vermoedt dat een van hen, Bahrum Naim, achter de aanslag in Jakarta zit, of minstens een inspiratie vormde voor de aanslagplegers.

Bij een persconferentie zei politiechef Tito Karnavian volgens Reuters dat hij wil dat er meer preventieve maatregelen genomen om IS-terrorisme tegen te houden:

“We hopen daarbij samen te kunnen werken met diensten in andere landen, want het gaat hier niet om terrorisme van eigen bodem, het is onderdeel van het IS-netwerk.”

Luhut Panjaitan, de Indonesische minister van Veiligheid, deed een soortgelijke oproep. Hij wil dat de wet wordt aangepast om preventieve arrestaties mogelijk te maken.