Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

‘Uitkering bij langdurige ziekte moet lager’

Werkgeversorganisaties willen dat de uitkering bij ziekte wordt versoberd, om de zieke werknemer te stimuleren weer aan de slag te gaan. Dat meldt De Volkskrant op basis van het jaarlijkse advies van VNO-NCW, MKB Nederland en AWVN aan hun cao-onderhandelaars.

In de huidige Ziektewet zijn werkgevers verplicht zieke werknemers twee jaar lang een uitkering te betalen van 70% van het laatstverdiende loon. Maar werkgevers vinden twee jaar te lang en de vergoeding te hoog en vragen daarom aan het kabinet om de wet te versoepelen. Bovendien valt door cao-afspraken de uiteindelijke uitkering vaak hoger uit.

De vakbonden vinden het advies van de werkgevers daarom ongeloofwaardig: ze hebben immers zelf afspraken gemaakt die de kosten verder opdrijven. Mariëtte Patijn, coördinator arbeidsvoorwaarden van de FNV, zegt in de praktijk niet te merken dat werkgevers van de reegls zoals ze nu zijn afwillen:

“Het komt weleens op tafel, maar het is er ook zo weer van af. Werkgevers weten dat medewerkers die in het tweede jaar nog ziek zijn, bijvoorbeeld kankerpatiënten, er niet de kantjes vanaf lopen.”

Adyen verdubbelt omzet

Betaaldienstverlener Adyen heeft afgelopen jaar een omzet gedraaid van ruim 320 miljoen euro. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat schrijft de NOS.

Er werden door het Nederlandse bedrijf voor 46 miljard euro aan betalingstransacties verwerkt. Adyen verkoopt technologie voor het verwerken van betalingen en is daarmee wat tegenwoordig een ‘fintech’ bedrijf genoemd wordt: met een specifieke financiële dienst probeert het traditionele banken te beconcurreren.

Het bedrijf kreeg er veel grote klanten bij, waaronder KLM, Facebook en Booking.com. Bestuursvoorzitter Pieter van der Does denkt dat zijn bedrijf populair is bij grote bedrijven omdat het binnen één platform zowel online als fysiek alle vormen van betalingen kan verwerken.

Adyen werd in 2006 opgericht en is ondertussen ruim twee miljard euro waard.

‘Beloningen toezichthouders en commissarissen zwaar overschat’

Het beeld dat heerst dat commissarissen en toezichthouders dik betaald krijgen voor hun werk, klopt niet. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD), in samenwerking met Human Capital Group, zo schrijft Het Financieele Dagblad.

Een uurloon van 30 euro is ‘eerder regel dan uitzondering’, zo staat in het rapport. Het merendeel wordt onderbetaald, stelt de belangenvereniging. De NCD voerde het onderzoek uit onder haar leden.

Nadere lezing van het onderzoek leert dat de beloningen in Nederland flink uiteen lopen. Een toezichthouder bij een kleine culturele instelling neemt een stuk minder mee naar huis dan een commissaris in de commerciële sector.
Zeker 90% van de commissarissen en toezichthouders is actief bij kleine bedrijven, maar is volgens de NCD wel verantwoordelijk voor belangrijke beslissingen. Een in het rapport geciteerde anonieme commissaris stelt het als volgt:

“Als adviseur van de raad van commissarissen verdien je een veelvoud, terwijl wij de beslissingen moeten nemen.”