DiCaprio en The Revenant zijn bijna zeker van overwinning

Anders dan vorig jaar lijkt de strijd om beste film en acteur al gestreden.

Leonardo DiCaprio als pelsjager Hugh Glass inThe Revenant van Alejandro G. Iñárritu, dat twaalf nominaties ontving.
Leonardo DiCaprio als pelsjager Hugh Glass inThe Revenant van Alejandro G. Iñárritu, dat twaalf nominaties ontving.

Na de bekendmaking van de Oscarnominaties, donderdagmiddag in Los Angeles, lijkt de ultrafysieke western The Revenant het verhaal van 2016 te worden. Gaat de Mexicaanse regisseur Alejandro G. Iñárritu records breken door voor de tweede maal op rij met beste film en regie aan de haal te gaan, na Birdman vorig jaar? De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, met wie Iñárritu een polemiek voerde, is er vast niet gerust op.

Met 12 nominaties ligt The Revenant goed op koers. Bij de zwaarste categorieën - beste film en regie - ontbreekt een sterke rivaal zoals Boyhood in 2015. Leonardo DiCaprio lijkt bijna verzekerd van een Oscar als pelsjager Hugh Glass, verteerd door wraak als hij na een berenaanval voor dood wordt achtergelaten.

Maar het kan vreemd lopen tussen nu het 88ste Oscargala op 28 februari, als de winnaars bekend worden. Ruim 6.000 Hollywoodinsiders van The Academy hebben stemrecht. Qua nominaties zit woestijnspektakel Mad Max: Fury Road Iñárritu het dichtst op de hielen met 10 nominaties, maar die film biedt wellicht iets te veel actie voor de keurige Academy en doet eerder mee voor ‘technische Oscars’ als trucage en geluid. En daar vindt Mad Max survivalfilm The Martian (7 nominaties) en Star Wars: The Force Awakens (5) op zijn weg.

Voor de zware Oscars - film, regie, acteren, script - bestaat de concurrentie van The Revenant uit het lesbische liefdesdrama Carol (6 nominaties), kindermisbruikdrama Spotlight (6) en kredietcrisisfilm The Big Short (5). Spotlight gold tot nu als de grote rivaal, maar stond zondag bij The Golden Globes met lege handen. Nu kan men twisten over de waarde van de door buitenlandse filmjournalisten van de HFPA uitgereikte Globes, maar irrelevant zijn ze niet, want vaak voorspellen ze een Oscar. Spotlight, The Big Short, Carol en Room zijn iets te braaf voor The Academy, Mad Max en The Martian iets te veel genre. Rest The Revenant.

Een smet is bij de 88ste Oscars opnieuw „gebrek aan diversiteit”, ofwel zwart talent. Idris Elba, als warlord in Beasts of No Nation kanshebber voor beste bijrol, had als grote handicap dat zijn film op Netflix in première ging. Televisie dus: daar kijken de grijze bollen van The Academy nog op neer. Rap- en rasfilm Straight Outta Compton kreeg maar één nominatie, maar is ook geen sterke film, terwijl de genegeerde Will Smith (Concussion), Michael B. Jordan (Creed) en Samuel L. Jackson (The Hateful Eight) op zijn best outsiders waren. De hashtag #OscarSoWhite komt vast weer van stal, maar wat ditmaal mist is een serieus onderbedeelde zwarte issuefilm zoals Selma vorig jaar.

Maakt The Revenant de verwachtingen waar, dan breekt Iñárritu records. Hij is dan de eerste regisseur met twee Oscars op rij sinds John Ford (1940, 1941) en Joseph L. Mankiewicz (1949, 1950).