De Thuiskok: Smeuïge cake van blauwe bessen

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

Deze cake is onderdeel van de ‘zonde’ in het boek Puur Eten dat je gelukkig maakt 2 van Pascale Naessens. En “genieten daarvan is ook een kunst”, zo schrijft de Vlaamse zelf. Dus houdt u niet van blauwe bessen, neem dan vooral ander fruit, want het gaat hier om genieten.

Bij wijze van hoge uitzondering vinden we suiker terug in dit recept. Of dat nu de dure kokosbloesemsuiker (geeft extra caramelsmaak) of gewone kristalsuiker is, dat maakt niet uit. Het is allemaal even ongezond. Ook amandelmeel, dat te verkrijgen is bij natuurwinkels of zelf te maken is, moet u gebruiken vanwege de smaak en niet om gezondheidsidealen - we zijn immers even aan het zondigen.

Smelt de boter. Meng de eieren, de suiker, het amandelmeel en de yoghurt met de gesmolten boter. Lepel er dan voorzichtig de blauwe bessen onder. Doe het beslag in een ingevette bakvorm en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Haal uit de oven en laat de cake eerst wat afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.

Sam de Voogt