Opinie

De nieuwe ijstijd gaat voorlopig niet door

Door de uitstoot van broeikasgassen stelt de mens een komende ijstijd met mogelijk 50.000 jaar uit. Welkom in het Antropoceen.

Een hele opluchting. Een nieuwe ijstijd gaat voorlopig niet door. Althans als de wetenschappers van het klimaatinstituut in Potsdam gelijk hebben. Al heeft het niet veel gescheeld, blijkt uit hun artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Nature:

Using an ensemble of simulations generated by an Earth system model of intermediate complexity constrained by palaeoclimatic data, we suggest that glacial inception was narrowly missed before the beginning of the Industrial Revolution.

De onderzoekers hebben, zoals ze het zelf noemen, ‘de code van de ijstijden’ gekraakt en op basis van een computermodel voor de laatste acht ijscycli de relatie becijferd tussen de concentratie van kooldioxide in de atmosfeer en instraling van de zon op aarde.

Here we propose a critical functional relationship between boreal summer insolation and global carbon dioxide (CO2) concentration, which explains the beginning of the past eight glacial cycles and might anticipate future periods of glacial inception.

Ze vroegen zich vervolgens af hoe het mogelijk is dat de aarde niet opschuift in de richting van een nieuwe ijstijd, terwijl de omstandigheden een kleine twee eeuwen geleden erg leken op die voorafgaand aan de vorige ijstijden:

Summer insolation is near to its minimum at present, and there are no signs of a new ice age. This challenges our understanding of the mechanisms driving glacial cycles and our ability to predict the next glacial inception.

Volgens de onderzoekers toont hun studie aan dat de mens inmiddels een serieuze ‘geologische kracht’ is geworden, waarmee de ooit mede door de Nederlandse Nobelprijswinnaar Paul Crutzen bedachte term Antropoceen. Een verschuiving van de komende ijstijd met 50.000 jaar is niet uitgesloten.

Met de door de mens verhoogde concentratie van broeikasgassen heeft het klimaatsysteem nu dus al een forse tik gehad. Volgens hoofdauteur Andrey Ganopolski de meest verbijsterende conclusie: ‘De mens is kennelijk in staat een van de fundamentele mechanismen te verstoren die de aarde hebben gemaakt zoals wij die nu kennen.’

Volgens Ganopolski is het dan ook niet echt goed nieuws. De volgende ijstijd zou waarschijnlijk nog zo’n 50.000 jaar op zich laten wachten. Dat wordt nu dus mogelijk het dubbele. Het laat vooral de enorme kracht zien van de klimaatverandering waartoe de mens in staat is. In een reactie op het onderzoek zegt Richard Allen, klimaatonderzoeker van de universiteit van Reading:

‘[The next ice age is] not worth worrying about compared to immediate concerns about damaging human-caused climate change expected over the coming decades if no action is taken to mitigate this likelihood.’

 

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.