De dodo was volgens nieuwe, precieze schatting een plofduif

Het geschatte gewicht van de dodo jojoot al jaren, maar hoe zwaar was deze uitgestorven duifachtige nu werkelijk?

De dodo woog ongeveer evenveel als een zwaan: 11 à 14 kilo. Dat is zwaar voor een duif, maar niet zo enorm als sommige afbeeldingen en beschrijvingen van dodo’s in reisverslagen suggereren.

Britse onderzoekers publiceerden maandag in PeerJ nieuwe berekeningen van het gewicht van de dodo op basis van CT-scans van drie dodoskeletten. Ze bepaalden het volume van het skelet door de botten in een dun digitaal laagje te wikkelen. ‘De krimpfoliemethode’, noemen ze dit zelf.

Dit digitale skelet vergeleken ze met de scans van bevroren karkassen van twintig moderne duivensoorten. De kleinste was een jufferduif van 70 gram, de zwaarste een imposante waaierduif van 2 kilo. De dodo stijgt ver boven die reeks uit. Hij moet tussen de 11 en 14 kilo hebben gewogen, becijferden de Britten.

„Een elegante berekening en een grote verbetering ten opzichte van eerdere schattingen”, zegt Hanneke Meijer, vogelpaleontoloog bij de Universiteit van Bergen in Noorwegen.

De dodo stierf uit vlak voordat de moderne wetenschap tot bloei kwam. Daardoor komt alles wat er van het gedrag en uiterlijk bekend is, komt uit reisverslagen en van prenten. Daarin werd de dodo afgebeeld als loopvogel met een plomp lijf, kromme snavel en ielige vleugeltjes. De zeventiende-eeuwse Brit Thomas Herbert is een van de weinigen die (in 1626) het gewicht beschreef: „Haar lijf is vet en rond, weinig wegen er minder dan 50 pond [22,7 kilo].”

Het Britse onderzoek levert de betrouwbaarste schatting tot nu toe. Toch zitten er haken en ogen aan, zegt Meijer. „De dodoskeletten die ze scanden, zijn samengesteld: ze bestaan uit de botten van meerdere beesten”, zegt ze aan de telefoon. „De verhoudingen tussen de botten kunnen dus afwijken van de werkelijkheid.” Meijer werkt zelf aan de beschrijving van het dodoskelet van één individu.