Cruz valt Trump hard aan in felste debat tot nu toe

Foto Reuters

Wekenlang was het een eenzijdig gevecht, maar vannacht heeft de Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz voor het eerst zijn tegenstander Donald Trump hard aangevallen. Het zesde tv-debat van de Republikeinen was het vijandigste tot nu toe. Cruz zei dat Trump „in paniek” was door slechtere peilingen, en noemde zijn „New Yorkse waarden”, waarmee hij suggereerde dat Trump progressief is.

Trump hangt volgens Cruz ‘Birther-theorieën’ aan, complottheorieën over wie wel en geen president mag worden. Trump zaaide de afgelopen weken twijfel over de wettelijke status van Ted Cruz. Hij is in Canada geboren, en heeft een Cubaanse vader en Amerikaanse moeder. Sommige Republikeinen zeggen dat dat hem diskwalificeert als president.  „Ik begin er verder niet over”, zei Trump. „Maar de Democraten gaan dit aanvechten.” Senator Cruz zei dat Trump volgens strikte ‘birthers’ zelf ook geen president zou kunnen worden, omdat zijn moeder in Schotland is geboren. De ‘birther’-beweging werd groot onder Obama, mede door Trump. Birthers betwijfelden of Obama wel op Amerikaanse bodem is geboren.

Cruz reageerde de afgelopen weken alleen met grappen op de aanvallen van Trump. Iedere kandidaat die door Trump wordt aangevallen, krijgt het zwaar. Cruz had zich deze keer goed voorbereid, en viel Trumps karakter aan. Trump was volgens Cruz een product van seculier progressivisme uit New York. „Er komen maar weinig conservatieven uit Manhattan.” Dit was een verwijzing naar een opmerking van Trump, dat er maar weinig evangelischen uit Cuba komen. Trump zei hierop dat Cruz hiermee de slachtoffers en nabestaanden van 11 september 2001 diskwalificeert.

De zeer conservatieve Texaan Cruz ligt sinds kort voor op Trump in Iowa, in de tweede staat New Hampshire is Trump nog koploper. Cruz was vannacht de enige van de zeven kandidaten op het podium die consequent Trump aanviel.