Chinese president bezoekt Saoedi-Arabië en Iran

De islamitische landen leven in onmin met elkaar. Het lijkt erop dat China een grotere rol wil in het Midden-Oosten.

De Chinese president Xi Jingping.
De Chinese president Xi Jingping. Foto Eric Feferberg / AP

De Chinese president Xi Jingping brengt volgende week een bezoek aan het Midden-Oosten. Hij gaat van 19 tot en met 23 januari langs in Egypte, Saoedi-Arabië en Iran. Dat meldt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De laatste keer dat een Chinese president Saoedi-Arabië bezocht was in 2009. Dat er een naar Iran ging is nog langer geleden: in 2002. Het lijkt erop dat China met deze stap een grotere rol wil gaan spelen in het Midden-Oosten.

Nimr Al-Nimr

Het bezoek komt op een moment dat de relatie tussen Saoedi-Arabië en Iran, die al niet goed was, verder is verslechterd. Saoedi-Arabië executeerde begin deze maand 47 mensen, waaronder de Saoedische shi’itische geestelijke Nimr Al-Nimr.

Het shi’itische Iran veroordeelde de executie scherp. De Saoedische ambassade in Teheran werd door een boze menigte aangevallen. De diplomatieke banden tussen beide landen werden als gevolg daarvan verbroken.

Jemen

Volgens bronnen tegenover Reuters was het bezoek eigenlijk al gepland voor vorig jaar. Maar China zegde het af toen Saoedi-Arabië de shi’itische Houthi-rebellen in Jemen ging bombarderen, omdat men niet zou willen dat het leek alsof China partij zou kiezen in de Jemenitische burgeroorlog.

Vorige week bezocht een Chinese afgezant beide landen al, waarbij hij volgens Reuters opriep om de rust te bewaren.