Economie

Credit Suisse: de markten zijn nu echt in paniek

Foto UPI

Beleggers zijn 2016 begonnen met een fikse kater van 2015. De zorgen van vorig jaar - overproductie van olie, groeivertraging in China, angst voor stagnatie van de wereldeconomie en de schuldenlast van opkomende economieën - zijn niet verdwenen. Integendeel, na twee slechte weken op de wereldmarkten waarschuwen zakenbanken Royal Bank of Scotland and J.P. Morgan voor een “rampzalig jaar”.

De staat waarin beleggers verkeren? Paniek, volgens Credit Suisse. De Risk Appetite Index van zakenbank, een graadmeter voor de hoeveelheid risico die beleggers bereid zijn te aanvaarden, bereikte deze week het zogeheten paniekniveau.

Euforie en paniek

De graadmeter wordt berekend op basis van rendement op aandelen en staatsobligaties in 64 landen, mondiale groeipercentages en een analyse van economisch beleid. Staat hij hoog dan heerst er euforie op de wereldmarkten en durven beleggers veel risico’s aan. Wanneer hij laag staat, is er paniek en heeft niemand trek in risico’s. De laatste keer dat de index op dit niveau stond was in het midden in van de eurocrisis.

Hoe dan ook, de index geeft een geweldig overzicht van de beurshausses en -crashes van de afgelopen dertig jaar:


Het goeie nieuws: paniek biedt kansen. Volgens het team dat de graadmeter berekent, is paniek meestal een overreactie op korte-termijngebeurtenissen. En dus ook het uitgelezen moment om risicovolle aandelen of obligaties voor een goedkope prijs over te nemen, als je het aandurft.