Bekende YouTubers interviewen Obama. Kijk live mee om 20:15

Het Witte Huis gebruikt intensief sociale media. Het YouTube-interview is een traditie sinds 2010.

Obama na zijn YouTube-interview van 2015.
Obama na zijn YouTube-interview van 2015. Printscreen YouTube

HOLY CRAP! I’M MEETING THE PRESIDENT.

Bekende YouTuber Ingrid Nilsen is “way too excited”. Deze week kondigde ze op haar eigen YouTube-kanaal (bijna 4 miljoen volgers) het interview aan met president Barack Obama. Vrijdagavond om 20.15 uur Nederlandse tijd is het interview live te zien, op het YouTube-kanaal van het Witte Huis (650.000 abonnees).

In de video zegt Ingrid Nilsen dat ze nog nooit tijd doorgebracht heeft met de andere twee interviewers Adande Thorne en Destin Sandlin. Sandlin is bekend met zijn kanaal ‘SmarterEveryDay’, met populair-wetenschappelijke video’s, waar 3,5 miljoen mensen op geabonneerd zijn. Thorne is beter bekend als sWooZie en bereikt ruim 3,7 miljoen abonnees.

De 26-jarige Ingrid Nilsen kreeg veel bekendheid toen zij op YouTube uit de kast kwam. Ze wil onder meer vragen stellen over LHBT-kwesties, gezondheidszorg en werkloosheid in de Verenigde Staten.

Sinds 2010

Het is niet bepaald de eerste keer dat Obama zich laat interviewen op YouTube. Sinds zijn eerste State of the Union in 2010 organiseert hij jaarlijks een dergelijk media-optreden op de videodienst, een paar dagen later. Vorig jaar hadden Bethany Mota, Glozell Green en Hank Green de eer:

Obama kiest het laatste deel van zijn presidentschap met grote regelmaat voor interviews door media die vooral door jongeren worden bekeken. Zo gaf hij pas geleden een interview in een rondrijdende auto aan comedian Jerry Seinfeild voor het online programma Comedians in Cars Getting Coffee. Daarvoor sprak hij al met Zach Galifianakis (bekend van de film The Hangover) in het programma Between Two Ferns:

Ook de relatief nieuwe nieuwswebsite Vox.com mocht de president vorig jaar uitgebreid vragen stellen.

Het Witte Huis gebruikt intensief sociale media. Sinds kort is de president ook op Snapchat te vinden, waar ‘backstage’-beelden zijn te bekijken. In mei 2015 kreeg de president ook een ‘eigen’ Twitteraccount: @POTUS (President Of the United States). Hij heeft daar inmiddels bijna zes miljoen volgers.

De trailer die YouTube zelf voor het interview van vanavond maakte: