Verkoop 9,3 procent omhoog

In de 28 landen van de Europese Unie zijn vorig jaar ruim 13,7 miljoen nieuwe personenauto’s verkocht. Dat is 9,3 procent meer dan in het jaar ervoor. In Spanje (20,9 procent) was de groei het sterkst. In Frankrijk (6,8 procent), Verenigd Koninkrijk en Duistland (5,6 procent) bleef de groei achter bij het gemiddelde. In Nederland werden 449.393 nieuwe auto’s verkocht, 16 procent meer dan in 2014.

Van de producenten verkocht Volkswagen, dat verwikkeld is in een dieselschandaal, 6,1 procent meer auto’s. Het Duitse concern zag het marktaandeel van zijn merken in Europa teruglopen van 25,4 naar 24,6 procent. Ook Peugeot/Citroen (na VW de grootste autoproducent in Europa), Opel en Toyota verloren marktaandeel. BMW, Fiat, Daimler (Mercedes), Nissan en Mazda groeiden daarentegen bovengemiddeld. Renault en Ford handhaafden hun marktpositie. (NRC)