Akerboom krijgt zware taak chaos bij politie op te lossen

Akerboom geldt als een echte politieman, maar staat volgens ingewijden niet graag in de schijnwerpers.

Akerboom vanochtend bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
Akerboom vanochtend bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto ANP / Martijn Beekman

Eén van Ard van der Steurs problemen is in ieder geval opgelost: hij heeft een nieuwe politiebaas gevonden. Het kabinet benoemde vrijdag Erik Akerboom, nu topambtenaar bij Defensie, tot chef van de Nationale Politie. Voor de Kerst lekte via NRC al uit dat een selectiecommissie met leden uit de politieorganisatie en het ministerie van Veiligheid en Justitie hem de beste kandidaat vond. Hij begint 1 maart.

Akerbooms opdracht is de chaos bij de politie oplossen. Het samenvoegen van 26 politieregio’s tot één nationaal korps werd door voormalig minister Ivo Opstelten (VVD) veel te optimistisch ingeschat. De reorganisatie van het personeel, de ICT-problemen en de kosten werden onderschat. In het najaar werd bekend dat het project drie jaar langer en twee keer zo veel geld gaat kosten als geraamd. Kort daarna kondigde de huidige korpschef Gerard Bouman zijn vertrek aan. Met Akerboom kiest Van der Steur voor iemand met ruime in „de politieke arena”, zoals Akerboom het zelf noemt.

Erik Akerboom (54) is sinds 2012 secretaris-generaal van het ministerie van Defensie, maar is eigenlijk een politieman. Hij ging bedrijfskunde studeren met het plan de Friese scheepswerf van zijn vader over te nemen, maar die studie lag hem niet en begin jaren tachtig stapte hij over naar de politieacademie. Via het korps in Utrecht en een uitstapje naar de geheime dienst AIVD, klom hij op tot korpschef in de regio Brabant-Noord. In 2009 vertrok hij bij de politie, om Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding te worden.

Akerboom maakte bij Defensie ‘geen gelukkige indruk’

In 2012 werd hij door minister Hans Hillen (CDA) aangesteld bij Defensie. Waar secretarissen-generaal op andere ministeries het hele departement bestieren, is die van Defensie in praktijk alleen verantwoordelijk voor het burgerpersoneel. Alle militaire aangelegenheden zijn de verantwoordelijkheid van de commandant der strijdkrachten. Al is Akerboom geen man die graag in de schijnwerpers staat, bij Defensie maakte hij „geen gelukkige indruk”, aldus een militair nabij de top van het ministerie.

In een afscheidsbericht aan Defensiemedewerkers schrijft Akerboom dat zijn nieuwe functie „de enige baan is waarvoor ik op dit moment zou vertrekken”. Gezien zijn geschiedenis bij de politie heeft hij „nog steeds blauw bloed”.

Toch lijkt het dat hij niet stond te springen om de politie te gaan leiden. Vanuit de politieorganisatie kwamen de afgelopen maanden berichten dat de zoektocht naar een nieuwe chef erg moeizaam verliep, omdat de baan niet populair is. Als opvolger van Bouman zou Akerboom geen nieuw project in gang zetten, maar slechts verantwoordelijk zijn voor „het aflakken van het kozijn en de plinten”, zo zei een hoge opsporingsambtenaar eerder in NRC.