Airbnb schrapt 170 advertenties illegale hotels

Huizenverhuursite Airbnb heeft in december minstens 170 Amsterdamse advertenties verwijderd. Het zou gaan om verhuurders die zich niet aan de regels houden en hun huis te vaak (meer dan 60 dagen) aan te veel mensen (meer dan vier) verhuren. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een rondgang.

Airbnb wil het aantal verwijderde advertenties niet bevestigen, maar laat wel weten dat er een controle heeft plaatsgevonden. Volgens een woordvoerder gaat het overigens om een routinecontrole. Toch is voor zover bekend niet eerder zo’n groot aantal advertenties in één keer verwijderd. De gemeente nam niet deel aan de actie „maar moedigt het van harte aan”, laat een woordvoerder van wethouder Ivens (Wonen, SP) weten.

De verhuurders zouden eind december een mail hebben ontvangen waarin werd aangekondigd dat hun advertentie per 23 december zou worden verwijderd, omdat ze niet de „lokale en authentieke ervaringen” bieden die Airbnb-gasten zoeken.

Sinds begin 2015 werken Airbnb en de gemeente samen als onderdeel van een pilot om ‘verantwoorde’ verhuur aan toeristen te stimuleren en illegale verhuur tegen te gaan. Onderdeel daarvan is een tweewekelijks gesprek tussen de twee partijen en een afdracht van 5 procent toeristenbelasting van de site aan de stad. Momenteel worden zo’n 14.000 Amsterdamse adressen op Airbnb aangeboden.