Brieven

Voor één dag is genoeg

Iedereen die wilde kreeg zijn deel om de held te spelen, op die ene dag. En, vooruit, ook nog de dag erna.

Verheerlijking en verheffing vooral van de (eigen) persona – niet van de kunst. Die legde werkelijk het loodje.

Zo gretig alle duidingen en interpretaties.

Zelfs een kunstenaar als Van Hove ontkomt er niet aan.

Terwijl hij, als geen ander, weet dat grote kunst bestaat bij de gratie van een speelse meerduidigheid.

Keer terug in de schaduw en laat het zo zijn.

Na Keulen

Macht van vrouwen

Het artikel van Tahmina Akefi raakte mij omdat het voor het eerst een geluid was dat ook de rol van vrouwen aanspreekt: moeders van mannen die op z’n zachtst gezegd ongewenst gedrag vertonen (12/1). Ik heb twee dochters en moet er niet aan denken dat een van hen omsingeld wordt door een horde dronken mannen die hun handen niet thuis houden. Een dochter woont in Egypte en maakt ook daar onzuiver gedoe met mannen mee. Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd fenomeen. Wij zijn ver van enig begrip hoe dat tot stand komt en wat eraan te doen valt.

De rol van vrouwen wordt daarin nog niet belicht. Echtgenoten, geliefden, moeders, dochters en zussen zijn niet alleen ‘slachtoffers’. Als vrouw weet ik als geen ander hoe geniepig en ongrijpbaar vrouwen met macht om kunnen gaan. Geen daad van een man zal ongestraft gaan. Dat zich dat weer tegen vrouwen keert, is niet meegenomen in de rekening. Zolang de rol van vrouwen niet begrepen wordt, zal er geen fundamentele verandering plaats kunnen vinden in The War of the Sexes.

Ines Florian

‘t Gaat om scholing

De meeste artikelen over Keulen in uw krant heb ik tot me genomen. En in ieder stuk staan punten waar ik het mee eens ben en soms ook niet. Tahmina Akefi schrijft een lezenswaardige mening over de rol van de vrouwen en met name die van de moeders. Jammer, dat ze daarin geen melding maakt van de noodzaak van scholing van deze moeders. Te vaak zijn er nog mannen en vaders die dit tegenwerken of verbieden. Een paar jaar basisschool is niet voldoende. Verder heeft ze volkomen gelijk: verandering moet van de vrouwen komen

C.M.Miller-v.d.Hoven, Rijswijk

kamervoorzitter

Gemiste kans

Door niet te kiezen voor de, door vriend en vijand geroemde, PVV-kandidaat Martin Bosma voor het voorzitterschap van de Kamer hebben de Kamerleden een kans gemist om op een elegante manier om te gaan met de bijzondere positie van de PVV. Het gaat om een technische, dus niet politieke, functie en betrokkene was bovendien al vicevoorzitter. Door wel voor de PVV-kandidaat te kiezen zou Geert Wilders veel wind uit de zeilen zijn genomen.

Lex Abels, Blaricum