Brieven

Kunst legde het loodje

Iedereen die wilde kreeg zijn deel om de held te spelen, op die ene dag.

En, vooruit, ook nog de dag erna. Verheerlijking en verheffing vooral van de (eigen) persona – niet van de kunst. Die legde werkelijk het loodje. Zo gretig alle duidingen en interpretaties.

Zelfs een kunstenaar als Van Hove ontkomt er niet aan.

Terwijl hij, als geen ander, weet dat grote kunst bestaat bij de gratie van een speelse meerduidigheid. Keer terug in de schaduw en laat het zo zijn.

En Louis Peter Grijp dan?

Op 12 januari, de tweede dag op een rij dat de NRC meedeed aan de massale heiligverklaring van David Bowie, heb ik bij oud en jong rondgevraagd in mijn kennissenkring wie zich aangesproken voelde door diens muziek en buitenissige vormgeving.

Niemand.

In diezelfde NRC staat de eenzame overlijdensadvertentie van Louis Peter Grijp, de grote onderzoeker van de Nederlandse oude muziek, de leider en inspirator van Camerata Trajectina, dat die muziek uitvoert (stampvolle Geertekerk bij Oude Muziek Utrecht 2013), en de geniale bedenker van de Voetenbank, waarin door metrische analyse bestaande melodieën gevonden worden bij liedteksten.

Alleen al daarom was hij terecht hoogleraar musicologie in Utrecht. Geen letter verder over hem in de NRC die dag.

D.C. Steures

Na Keulen

Onbegrepen vrouwenrol

Het artikel van Tahmina Akefi raakte mij omdat het voor het eerst een geluid was dat ook de rol van vrouwen aanspreekt: moeders van mannen die op z’n zachtst gezegd ongewenst gedrag vertonen (12/1).

Ik heb twee dochters en moet er niet aan denken dat een van hen omsingeld wordt door een horde dronken mannen die hun handen niet thuis houden.

Een dochter woont in Egypte en maakt ook daar onzuiver gedoe met mannen mee. Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd fenomeen. Wij zijn ver van enig begrip hoe dat tot stand komt en wat eraan te doen valt.

De rol van vrouwen wordt daarin nog niet belicht. Echtgenoten, geliefden, moeders, dochters en zussen zijn niet alleen ‘slachtoffers’. Als vrouw weet ik als geen ander hoe geniepig en ongrijpbaar vrouwen met macht om kunnen gaan. Geen daad van een man zal ongestraft gaan. Dat zich dat weer tegen vrouwen keert, is niet meegenomen in de rekening.

Zolang de rol van vrouwen niet begrepen wordt, zal er geen fundamentele verandering plaats kunnen vinden in The War of the Sexes.

Ines Florian

Correcties en aanvullingen

Asielzoekers

In Duitse asielzoeker kan sneller worden uitgezet na delict (13/1, p. 2) staat dat het Nederlandse kabinet asielzoekers wil kunnen uitzetten na een delict waarop zes maanden cel staat, in plaats van de huidige anderhalf jaar.

Deze termijnen betreffen een kleine specifieke groep. Voor de meeste asielzoekers geldt dat het kabinet hen wil kunnen uitzetten na een onherroepelijke veroordeling tot tien maanden cel, in plaats van de huidige twee jaar.

Garum

In Frisse jongens die Romeinen van 9 januari (Wetenschap 9/1, p. 12) wordt de typisch Romeinse vissaus ‘glarum’ genoem d. Dit moet zijn ‘garum’.

Foto opvang

De foto Twintig meisjes ‘zomaar’ zwanger (13/1, p. 3)is niet gemaakt door Bas Czerwinski maar door Kees van de Veen. De foto is gemaakt bij de vluchtelingenopvang in het Drentse Oranje, niet in Rotterdam.