Zoon schenkt archief Annie M.G. Schmidt aan museum

Van de brieven, scripts, prijzen en andere spullen wordt een expositie samengesteld.

Annie M.G. Schmidt in 1988.
Annie M.G. Schmidt in 1988. Foto ANP

Het Letterkundig Museum in Den Haag krijgt het privéarchief van Annie M.G. Schmidt. De scripts, brieven en andere spullen zijn geschonken door Schmidts zoon, Flip van Duijn. De meest bijzondere stukken worden getoond in een kleine expositie, zegt het museum.

In het archief zijn onder meer de scripts te vinden voor de televisieseries Ja zuster, nee zuster en Pension Hommeles. Ook krijgt het Letterkundig Museum literaire prijzen die Schmidt ontving, waaronder een Hans Christiaan Andersenprijs uit 1988, en typoscripten van Judaspenningen en Vrouwen om Dr. Deninga.

Naast het werk van Schmidt krijgt het museum ook een groot aantal brieven in handen, aldus de persverklaring:

“Hoogtepunten uit het archief zijn zonder twijfel de circa 185 brieven die Schmidt aan haar moeder schreef en de tweezijdig bewaard gebleven briefwisseling met haar man Dick van Duijn (totaal circa 280 brieven).”

De directeur van het Letterkundig Museum zegt dat de brieven het verdienen gepubliceerd te worden:

“Annie M.G. Schmidt is een begenadigd brievenschrijfster en is in haar correspondentie even persoonlijk, oorspronkelijk en geestig als in haar literaire werk.”

Annie M.G. Schmidt overleed in 1995 op 84-jarige leeftijd. Met name haar kinderboeken als Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet zijn nog altijd zeer populair.