Ze moet stevig aan de bak om gezag te winnen

De in Marokko geboren Arib (55) kwam als 16-jarige naar hier. Onder collega’s geldt ze als charmant maar ook onvoorspelbaar.

Arib woensdagavond vlak nadat ze tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer was uitgeroepen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen.
Arib woensdagavond vlak nadat ze tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer was uitgeroepen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen.

Voor Khadija Arib zal het voelen als dubbele gerechtigheid. Drieënhalf jaar geleden verloor ze de strijd om het Kamervoorzitterschap van VVD’er Anouchka van Miltenburg, die vervolgens een brekebeen bleek. Toen ze zich na haar vertrek opnieuw verkiesbaar stelde voor het ambt, werd ze het mikpunt van harde, persoonlijke aanvallen. De PVV trok haar loyaliteit aan Nederland in twijfel vanwege haar dubbele nationaliteit, coalitiepartner VVD zei hardop haar ongeschikt te vinden.  

En toch werd de in Marokko geboren Arib gisteren na vier stemrondes met een forse meerderheid tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer gekozen

Na het opstappen van Anouchka van Miltenburg (VVD) mocht Arib de afgelopen weken waarnemend voorzitter zijn en van die gelegenheid heeft ze optimaal gebruik gemaakt. Ze leidde vorige maand op prettige wijze het moeilijke debat over de ‘Teeven-deal’. Met een snelle kandidatuur dwong ze nog voor het kerstreces een stemming af binnen de PvdA-fractie, die ze gemakkelijk won. Ze was in beeld toen ze in Buitenhof stelling nam tegen Geert Wilders’ uitspraak „nepparlement”.  

Toch zal Arib stevig aan de bak moeten om gezag te winnen. Veel partijen lieten weten haar geen sterke kandidaat te vinden. Onder collega’s geldt Arib als een weliswaar charmant maar ook onvoorspelbaar en chaotisch Kamerlid. Tijdens het debat woensdag werd ze herhaaldelijk bevraagd over gebrek aan leidinggevende ervaring. 

Arib (55) kwam als 16-jarige naar Nederland. Via een studie sociologie en verschillende functies bij de gemeente Amsterdam belandde ze in 1998 in de Tweede Kamer. Daar is ze nu een van vier langstzittende leden, samen met onder meer Wilders. Ze voerde in de loop der jaren het woord over zaken als kindermishandeling en integratie.

Eigenlijk was Arib van plan na de volgende verkiezingen te vertrekken uit de Tweede Kamer. Een verkiesbare plaats op de lijst zat er vermoedelijk niet meer in. Nu ze Kamervoorzitter is, kan dat ineens helemaal anders zijn.