Woningverkoop 2015 bijna op zelfde peil als voor crisis

Vorig jaar wisselden ruim 185.000 koopwoningen van eigenaar, blijkt uit cijfers van de NVM.

Foto Remko de Waal / ANP

Het aantal woningen dat te koop staat daalt. Het laatste kwartaal van 2014 stonden er bijna 14 procent minder huizen te koop vergeleken met een jaar eerder. Dat komt vooral doordat er vorig jaar weer ongeveer evenveel huizen verkocht werden als voor de crisis, zo blijkt uit de cijfers die makelaarsvereniging NVM donderdag bekend heeft gemaakt.

In de grote steden maken de makelaars zich zorgen over het “opdrogen van het aanbod”, volgens voorzitter Ger Hukker. Op de hele koopwoningmarkt wisselden in 2015 ruim 185.000 woningen van eigenaar. Dat is bijna 22 procent meer dan het jaar ervoor. “Makelaars die mopperen”, zei Hukker, “kunnen beter stoppen”.

Maar de huizenprijzen halen het oude niveau nog lang niet. Een huis werd in het laatste kwartaal van vorig jaar verkocht voor gemiddeld 227.000 euro: bijna 10 procent lager dan voor de crisis het geval was, maar wel al 10 procent hoger dan tijdens het dieptepunt. “De helft van de gemiddelde prijsdaling is nu goedgemaakt”, zei Hukker. “Al moet ik erbij zeggen dat dat in een heel groot deel van Nederland nog zeker niet het geval is.”

Het herstel van de woningmarkt wordt geholpen door de extreem lage hypotheekrente – die daalde van gemiddeld 5,2 procent in 2008 (bij een rente die vijf jaar vast staat) naar 2,1 procent eind vorig jaar. Daardoor zijn de netto maandlasten voor nieuwe huizenkopers flink gedaald, terwijl de prijzen van een huurwoning juist blijven stijgen. Dat mensen nu minder mogen lenen en meer eigen geld moeten meenemen om een huis te kopen, beïnvloedt de markt niet, volgens de NVM.

NVM

NVM

Het hardst gaat het met de appartementen: daarvan zijn er 18,5 procent meer verkocht dan een jaar geleden. Dat komt vooral doordat de woningmarkt in de steden, waar veel appartementen staan, het snelste aantrekt en op sommige plekken zelfs al oververhit raakt. In de populaire wijken van Amsterdam, Utrecht en andere studentensteden wordt bijna 10 procent van de huizen al boven de vraagprijs verkocht. In de regio Amsterdam stegen de huizenprijzen in een jaar tijd met ruim 17 procent. Gemiddeld voor heel Nederland was dat 5 procent.

Daaruit blijkt wel hoe groot de regionale verschillen nog altijd zijn, al breidt “de olievlek van het herstel” zich wel steeds verder uit, zegt Hukker. Noodgedwongen wijken “teleurgestelde huizenkopers” uit naar plaatsen als Haarlem, Purmerend en Almere. Het “virus van de grote stad”, noemt hij dat: omringende regio’s profiteren van de hoge prijzen in de grote steden.