Cultuur

Wie wordt de nieuwe eigenaar van Grolsch?

Beeld: iStock

De bekende “plop” van een flesje Grolsch is niet uit de Nederlandse biermarkt weg te denken. Toch is het bedrijf al bijna acht jaar niet meer in Nederlandse handen. De huidige eigenaar SABMiller is Brits-Zuid-Afrikaans. En nu krijgt het biermerk mogelijk een Aziatische eigenaar. Wie zijn deze Aziatische geïnteresseerden?

Eerst even terug naar waar de overnamegeruchten begonnen. De Belgische brouwer AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, bereikte midden oktober een akkoord om SABmiller over te nemen. Om te voorkomen dat het té groot wordt - en daarmee de Europese mededingingsautoriteiten achter zich aan krijgt - moet het nog wel een aantal biermerken verkopen, waaronder Grolsch en Peroni.

Sindsdien gaan er verschillende geruchten over bedrijven die de biermerken wel willen overnemen. Dit zijn de meest hardnekkige geruchten:

1. Asahi Group Holdings, Japan

  • Het bedrijf: Asahi produceert en verkoopt eten en drinken, waaronder verschillende soorten bier. Zoals Asahi Style Free, een koolhydraatvrij biertje.
  • Beurswaarde volgens Forbes: 16 miljard dollar (14,8 miljard euro)
  • Sterkste gerucht: Asahi Group Holdings heeft vrijwel zeker interesse in de biermerken. Een Japanse krant schreef dit weekend al dat het bedrijf meer dan 3 miljard euro wil bieden voor Grolsch en Peroni en de financiering van het bod zou inmiddels rond zijn.

2. San Miguel, Filippijnen

  • Het bedrijf: San Miguel is op verschillende markten actief, van infrastructuur tot olie en voeding. Ook brouwt en verkoopt het bedrijf alcoholische dranken: het is de grootste producent van bier in de Filippijnen.
  • Beurswaarde volgens Forbes: 4 miljard dollar (3,7 miljard euro)
  • Sterkste gerucht: Ramon Ang, vicevoorzitter van San Miguel, heeft aan Reuters en aan The Wall Street Journal bevestigd dat het bedrijf geïnteresseerd is in de aankoop van Grolsch en Peroni.

3. Thai Beverage

  • Het bedrijf: Thai Beverage verkoopt, de naam zegt het al, dranken. Zowel alcoholisch als niet-alcoholisch. Het bedrijf brouwt al drie soorten bier,. Bijvoorbeeld Federbräu, bier speciaal voor “the young generation”. Dat zijn - om verwarring te voorkomen - volgens het bedrijf mensen tussen de 22 en 35 jaar oud.
  • Beurswaarde volgens Forbes: 14,6 miljard dollar (13,5 miljard euro)
  • Sterkste gerucht: Volgens bronnen van The Wall Street Journal heeft Thai Beverage interesse, maar dat heeft het bedrijf (nog) niet bevestigd.

4. Private-equityfirma’s?

Daarnaast worden de investeringsmaatschappijen KKR en Cinven genoemd als mogelijke kopers. Zo’n verkoop aan een onafhankelijke partij zou voordelig zijn voor AB InBev, omdat het daarmee niet een concurrent nog groter maakt.

Ook Heineken wordt genoemd als potentiële koper. Dit lijkt echter niet waarschijnlijk, omdat het samen met Grolsch in Nederland te groot zou worden.

Hoe Heineken er zelf over denkt? Een woordvoerder:

“Er zijn heel veel geruchten, maar wij gaan nooit in op geruchten.”