WHO: ebola in West-Afrika voorlopig voorbij

De organisatie sluit nieuwe uitbraken niet uit en zegt dat alertheid geboden blijft.

Archiefbeeld van kinderen in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia.
Archiefbeeld van kinderen in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Foto Dominique Faget / AFP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de ebola-uitbraak in Liberia voorbij verklaard. Daarmee is de overdracht van de ziekte in alle drie de landen in West-Afrika waar de crisis uitbrak voorbij. De kans is echter groot dat de ziekte weer de kop op steekt, waarschuwt de organisatie.

Er zijn donderdag 42 dagen geen ebolapatiënten meer bekend in Liberia. Dat is twee keer de incubatietijd van de ziekte. De eerste keer dat het land ebolavrij werd verklaard, was in mei. Sindsdien zijn er twee nieuwe uitbarstingen geweest.

Voorzichtigheid

De WHO moet naar eigen zeggen de komende maanden alert blijven op nieuwe, kleinschalige uitbraken. Hoe die precies ontstaan is onzeker, maar uit onderzoek blijkt dat bij een klein deel van de genezen verklaarde mannelijke patiënten sporen van het virus tot een jaar lang aanwezig blijven in hun sperma. Zo kunnen de overlevenden bedpartners besmetten.

Dat Liberia, Guinee en Sierra Leone ebolavrij zijn, is volgens de WHO te danken aan de verbeterde aanpak van de ziekte door de overheid. De epidemie brak twee jaar geleden uit. Volgens de laatste cijfers van 3 januari raakten 28.637 mensen besmet. 11.315 van hen overleefden dat niet. Het is daarmee verreweg de grootste uitbraak in de geschiedenis.