Weer geen deal VW met de VS

De onderhandelingen tussen Volkswagen en de Amerikaanse autoriteiten over oplossing van het schandaal met dieselauto’s hebben woensdag niet geleid tot een akkoord.

De nieuwe VW-topman Mathias Müller kwam tijdens urenlange gesprekken met de Amerikaanse milieutoezichthouder EPA niet tot overeenstemming hoe om te gaan met dieselauto’s van VW die tot veertig keer meer stikstofoxide uitstoten dan in de VS is toegestaan. Müller had aangekondigd met voorstellen te komen hoe de auto’s te repareren.

Het Duitse autoconcern gaf eerder toe dat het in de VS bijna 600.000 dieselauto’s heeft verkocht met software erin die er voor zorgt dat de auto’s milieuvriendelijker lijken dan ze zijn. De uitstoot van schadelijke gassen is in normaal gebruik op de weg vele malen hoger dan op de testband, als de software geactiveerd wordt. De bekentenis van VW volgde na maandenlang getouwtrek met EPA over de raadselachtig goede testresultaten van VW-auto’s.

Müller baarde eerder deze week opzien in de VS door in een interview te suggereren dat de reacties op het schandaal met auto’s van VW overtrokken zijn. Hij zei dat het om een technisch probleem gaat, niet om een ethisch probleem. (Reuters/AP)