WADA: corruptie binnen IAAF was ‘wijdverbreid’

Voormalig voorzitter Lamine Diack stond toe dat dopingaffaires in de doofpot werden gestopt.

De voormalig voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF Lamine Diack.
De voormalig voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF Lamine Diack. Foto Kin Cheung/AP

De corruptie binnen de atletiekfederatie IAAF was wijdverbreid. Voormalig voorzitter Lamine Diack was verantwoordelijk voor het “organiseren en mogelijk maken van samenzwering en corruptie”, zo blijkt uit het donderdag gepresenteerde tweede deel van het rapport van anti-dopingbureau WADA naar fraude binnen de atletiekwereld. Een grote Russische dopingzaak kon daarom in de doofpot worden gestopt, meldt persbureau Reuters.

In het rapport van de WADA-onderzoekscommissie onder leiding van Dick Pound staat te lezen dat corruptie “niet alleen kan worden toegeschreven aan een paar rotte appels die solistisch opereren”. De Senegalese ex-voorzitter Diack creëerde een organisatie binnen de federatie die buiten de IAAF-regelement om een geheel eigen dopingbeleid voerde.

Uit het eerste rapport van de commissie Pound bleek dat dopinggebruik in de Russische atletiek wijdverbreid was, positieve dopingtests van atleten weggemoffeld werden en het antidopinglaboratorium in Moskou ruim 1.400 testresultaten van atleten vernietigd heeft. Bestuursleden van de wereldatletiekbond IAAF zouden betrokken zijn geweest bij de misstanden. Bevindingen daarover speelde WADA door aan Interpol, de organisatie die internationale samenwerking tussen politieorganisaties coördineert.

Dopinggebruik Rusland

Het tweede onderzoek rekent af met de manier waarop de IAAF bestuurlijk was ingericht en functioneerde. Toezicht op de manier waarop Diack te werk ontbrak en de Senegalees kon daardoor vrijuit te werk gaan. De Senegalees was volledig op de hoogte van het dopinggebruik in Rusland.

“Het is duidelijk dat het IAAF-bestuur veel meer wist over de problemen dan tot nu bekend was. Het is niet geloofwaardig dat de bestuurders niet op de hoogte waren van de situatie in de Russische atletiek. Als de kennis hierover zo groot was, waarom is er dan niets aan gedaan?”

Volgens redacteur Henk Stouwdam bevestigt het rapport wat al langere tijd vermoed werd:

“Het verdoezelen van feiten was in grote lijnen al bekend, daar worden nu namen aangehangen. Het rapport bevestigt dat dopingzaken werden gecoverd door de IAAF met medeweten van de president. Wat me wel verbaast is dat WADA stelt dat ze niet heeft kunnen achterhalen of er gesjoemeld is met bloedwaarden van atleten, zoals het Duitse ARD en Britse Sunday Times afgelopen zomer beweerden. Daar moet verder onderzoek naar worden gedaan.”

Het rapport spreekt van een vriendschappelijke relatie tussen Diack en de Russische president Vladimir Poetin. De ex-voorzitter van de atletiekfederatie zat in 2013 met positieve dopingtests van negen Russische atleten in zijn maag, terwijl dat jaar het WK atletiek zou plaatsvinden in Moskou. Diack zat in een “moeilijke positie die enkel kon worden opgelost door president Poetin met wie hij vriendschapsbanden onderhield”.

Mogelijk fraude toewijzing WK’s

Volgens Richard McLaren, die een deel van het rapport presenteerde, bestaat binnen WADA ook het vermoeden dat er gefraudeerd is rondom de toewijzing van WK’s en marketingrechten in de atletiek. Het antidopingbureau wil dat hier verder onderzoek naar wordt gedaan.

Gevolgen

Onderzoeksvoorzitter Pound stelt donderdag bij de presentatie van het document dat de uitkomsten niet zonder gevolgen kunnen blijven voor de atletiekfederatie. “IAAF moet de verantwoordelijkheid hiervoor accepteren. Doorgaan op dezelfde voet maakt het moeilijk vooruitgang te boeken in de strijd tegen doping.” Volgens Pound is de huidige voorzitter Sebastian Coe daarvoor de aangewezen man. “Het gaat tijd kosten om het vertrouwen te herstellen”, zei de leidsman daarover zelf. “Het zal een pijnlijk proces zijn.”

Arrestatie

Diack werd eerder al in Frankrijk gearresteerd op verdenking van corruptie, waarna hij heeft toegegeven 1,5 miljoen euro van de Russische atletiekbond te hebben gekregen in ruil voor het verdoezelen van positieve dopingtesten. Vorige week werd hij door de IAAF voor het leven geschorst, net als zijn zoon Papa Massata Diack (marketingmanager bij de IAAF) en de Russen Valentin Balachnitsjev (bondsvoorzitter) en Alexei Melnikov (hardloopcoach) – allen namen steekpenningen aan. Antidopingdirecteur Gabriel Dollé van de IAAF werd voor vijf jaar geschorst.

Schorsing Rusland

De Russische atletiekbond Araf werd daarop door de IAAF geschorst. Russische atleten zijn niet welkom op wedstrijden totdat de federatie en de dopingautoriteit hebben aangetoond dat ze voldoen aan de wereldantidopingcode. Verder verloor het lab in Moskou de WADA-accreditatie en mag het tot nader order geen controles uitvoeren. Directeur Grigori Rodtsjenkov werd ontslagen, net als het gehele managementteam van Rusada.

WADA-rapport